Na portalu BHRT-a pratite posljednje informacije u vezi sa širenjem koronavirusa u zemljama regiona. Najnovije informacije nalaze se u vrhu članka.

Crna Gora: Pet novih slučajeva, ukupno 27 zaraženih koronavirusom

Pet novih slučajeva zaraženih koronavirusom registrovano je u Crnoj Gori.

Institut za javno zdravlje Crne Gore objavio je večeras da u toj zemlji sada ima 27 zaraženih osoba. Navodi se i da su tri novozaražene osobe povezane sa postojećim slučajevima, kao i da je tokom dana analizirano je 19 uzoraka.

“U Crnoj Gori imamo ukupno 27 zaraženih novim koronavirusom. Pod zdravstveno-sanitarnim nadzorom u Crnoj Gori se nalazi 5.863 osobe, a u institucionalnim karantinima se prema izvještaju Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) nalaze 763 osobe. Institut pomno prati razvoj epidemiološke situacije o čemu će u narednom periodu redovno obavještavati javnost”, navodi se u saopštenju Instituta.

Treća žrtva koronavirusa u Srbiji

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić saopštio je na konferenciji za novinare da je u Srbiji preminula i treća osoba oboljela od virusa korona.

“Prije nešto više od sat vremena preminula je još jedna osoba ženskog pola stara 60 godina u bolnici “Dragica Mišović”. Nije imala tešku kliničku sliku. To je treća žrtva koronavirusa u Srbiji”, kazao je Vučić.

Prema najnovijim podacima, u Srbiji je potvrđeno još 27 slučajeva koronavirusa, nakon čega je ukupan broj oboljelih u ovoj državi 249. 

Broj zaraženih koronavirusom u Sloveniji 442

U Sloveniji su do 14 sati ukupno 442 osobe bile registrirane kao zaražene koronavirusom, što je za 28 slučajeva više nego u isto vrijeme u nedjelju, objavilo je slovensko ministarstvo zdravstva.

U posljednja 24 sata testom je potvrđen koronavirus kod 28 osoba, a ukupno je do sada provedeno 13.812 testiranja, prema podacima Nacionalnog instituta za javno zdravlje (NIJZ).

Tri osobe kod kojih je potvrđena zaraza koronavirusom umrle su, a bile su u starijoj dobi i imale druge kronične bolesti.

Crna Gora: Policija procesuirala 60 osoba zbog kršenja Vladinih mjera

Crnogorska policija do sada je procesuirala 60 osoba u cilju sprečavanja širenja koronavirusa u toj zemlji.

Načelnik Odsjeka za suzbijanje opšteg kriminaliteta u Sektoru kriminalističke policije Aleksandar Bošković rekao je da Uprava policije svakodnevno preduzima mjere u cilju sprečavanja širenja koronavirusa u Crnoj Gori.

“U tom smislu je do jutros sankcionisano ukupno 60 osoba. Zbog otvaranja ugostiteljskih objekata i njihovog rada sankcionisano je 38 osoba, osam zbog kršenja rješenja o samoizolaciji, dok je 14 lica procesuirano po drugim osnovima. U pitanju su lica koja su u putnički motornim vozilima prevozila više odraslih osoba, lica koji su organizovali veće skupove kao i ona koja nisu držala socijalnu distancu”, kazao je Bošković.

Hrvatska: Potvrđeno 9 novih slučajeva, zaraženo ukupno 315 osoba

Ministar zdravstva Republike Hrvatske Vili Beroš objavio je na konferenciji za medije da je potvrđeno 9 novih slučajeva zaraze u Hrvatskoj, čime se ukupan broj popeo na 315.

“Prema najnovijim podacima imamo devet potvrđenih bolesnika u Hrvatskoj, ukupan broj je 315. Učinjeno je 2757 testiranja od kojih su 33 u tijeku”, rekao je Beroš.

Dodao je kako nema pogoršanja kliničke slike hospitaliziranih bolesnika, pa je u ovom trenutku pet oboljelih osoba na mehaničkoj ventilaciji.

Ministar unutrašnjih poslova Davor Božinović rekao je da je policija spremna za provođenje nove mjere kojom će građanima Hrvatske biti zabranjena putovanja iz grada u grad. ”Večeras u ponoć počinje ta mjera”, saopštio je Božinović. 

U Beogradu troje izliječenih od koronavirusa

Troje zaraženih virusom korona koji su liječeni na Klinici za infektivne i tropske bolesti Kliničkog centra Srbije u Beogradu, izliječeni su, izjavila je danas zamjenik direktora te zdravstvene ustanove Ivana Milošević.

“Tri bolesnika koja su liječena u Klinici za infektivne i tropske bolesti, a zatim prebačena u Bolnicu `Dr Dragiša Mišović` u Beogradu otpuštena su poslije dva negativna nalaza, ali uz savjet da nastave kućnu izolaciju u trajanju 15 dana”, rekla je Miloševićeva na konferenciji za novinare u Vladi Srbije.

Miloševićeva je navela da je šarolika starosna struktura osmoro oboljelih koji su na respiratorima u Klinici za infektivne i tropske bolesti. “Najmlađi je 35 godina, a najstariji ima 80 godina. Ima i jedan pacijent od 43 godine”, rekla je Miloševićeva.

Na Kosovu još dva slučaja zaraze koronavirusom, ukupno 35

Nacionalni institut javnog zdravlja Kosova saopštio je da su 2 od 20 danas testiranih uzoraka bila pozitivna, što je ukupno 35 zaraženih.

Dva nova pozitivna slučaja su slučajevi kontakata, jedan je stanovnik sela Petrovo, opština Štimlje, star 44 godine, a drugi slučaj je žena, stara 39 godina, iz Prištine.

Od 08.02.2020. do 23.03.2020. u laboratoriji za molekularnu mikrobiologiju Nacionalnog instituta testirana su 604 sumnjiva uzorka na virus SARS-CoV-2, a trideset pet je bilo pozitivnih, dok je jedan pacijent u nedjelju preminuo.  

U Sjevernoj Makedoniji uhapšeno 18 građana zbog nepoštovanja policijskog časa

Ministar unutrašnjih poslova Sjeverne Makedonije Naće Čulev izjavio je danas da je uhapšeno 18 osoba zbog nepoštovanja “policijskog časa”.

Na onlajn konferenciji za novinare on je rekao da je tih 18 građana privedeno tokom prvog “policijskog časa”, jer su pružali otpor policajcima kad su pokušali da ih opomenu da krše zabranu kretanja i odbijali da odu kući. Čulev je najavio da će protiv njih biti podnijete krivične prijave.

Kod dvojice uhapšenih Kumanovčana, kako je istakao, policija je pronašla oružje.

Srbija: Još 27 slučajeva koronavirusa, ukupan broj registrovanih 249

U Srbiji je danas do 15 časova registrovano još 27 slučajeva koronavirusa, što znači da je broj oboljelih porastao na ukupno 249.

Od posljednjeg izvještaja juče u 18 časova pa do danas u 15 časova testirani su uzorci 61 osobe od kojih je 27 pozitivno i 34 negativno na novi koronavirus.

Od 27 potvrđenih slučajeva od posljednjeg izvještaja, njih 19 je hospitalizovano, stabilnog opšteg stanja, dok njih osam ima lakšu kliničku sliku i nalaze se u kućnim uslovima.

Od 249 registrovanih slučajeva koronavirusa u Srbiji, 125 je hospitalizovano, a 16 osoba je na respiratoru, izjavio je epidemiolog Predrag Kon.

Do 15 časova, u nacionalnoj referentnoj laboratoriji Instituta Torlak testirane su ukupno 822 osobe koje su ispunjavale kriterijume definicije slučaja.

Treća žrtva koronavirusa u Sloveniji

U sveučilišnom kliničkom centru u Ljubljani (UKC) preminula je i treća osoba oboljela od koronavirusa, potvrdilo je slovensko ministarstvo zdravstva.U Sloveniji je do sada kod 414 ljudi potvrđena infekcija virusom korona. Trenutno je 55 osoba hospitalizovano, od čega je 10 na intenzivnoj njezi.

U Albaniji još tri osobe preminule od koronavirusa

Albanija je danas prijavila da su još tri osobe umrle od koronavirusa, saopštilo je Ministarstvo zdravlja.U Albaniji je ukupno četvoro preminulo od novog virusa. Potvrđeno je da je 89 osoba zaraženo.

U Hrvatskoj 52 novozaraženih koronavirusom, ukupno 306

U Hrvatskoj je potvrđeno 52 novih slučajeva zaraze koronavirusom, tako da ih trenutno ima 306, izvijestio je Nacionalni stožer civilne zaštite. Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske donio je odluku o zabrani napuštanja prebivališta u RH.

U Kliničkom centru Vojvodine 11 pacijenata, dva u teškom stanju

Na Klinici za infektivne bolesti Kliničkog centra Vojvodine (KCV) trenutno se liječi 11 pacijenata oboljelih od koronavirusa, a kod dvoje liječenje zahtijeva primjenu mehaničke ventilacije i oni se nalaze u veoma teškom stanju, dok je stanje ostalih zadovoljavajuće, saopštila je Vlada Vojvodine.

U Srbiji zaražene 222 osobe

U Srbiji su potvrđena ukupno 222 slučaja oboljelih od Kovida-19. Od posljedica zaraze koronavirusom preminule su dvije osobe.

Crna Gora: Krivične prijave zbog kršenja Vladinih zabrana

Policija u Crnoj Gori je krivično procesuirala 14 osoba zbog nepoštovanja Vladinih mjera o prevenciji širenja koronavirusa u toj zemlji. Iz Uprave policije navode da je protiv sedam osoba podnijeta krivična prijava zbog otvaranja ugostiteljskih objekata.

Prva žrtva koronavirusa u Crnoj Gori

U Crnoj Gori je potvrđen prvi smrtni slučaj od posljedica zaraze koronavirusom. Riječ je o 65-godišnjem muškarcu iz Herceg Novog, koji je u prvoj polovini marta boravio u Srbiji, saopćeno je iz Instituta za javno zdravlje Crne Gore. Ukupan broj zaraženih u Crnoj Gori je 22.

U Hrvatskoj 254 zaraženih, skraćuje se radno vrijeme trgovina

U Hrvatskoj je u nedjelju registrirano ukupno 254 osoba oboljelih od koronavirusa, a Nacionalni stožer civilne zaštite je kao novu mjeru uveo i skraćivanje radnog vremena trgovina, te najavio mogućnost uvođenja još rigoroznijih mjera.

Od 254 oboljelih pet ih se nalazi na respiratoru, a i dalje je najveći broj zaraženih u Zagrebu koji je jutros uz epidemiju koronavirusa pogodio i vrlo jak potres te natjerao građane na izlazak na ulice.

Hrvatski ministar zdravstva Vili Beroš izjavio je u nedjelju kako činjenica da je u nedjelju popodne ukupno 254 osobe oboljele od koronavirusa, 19 više nego ujutro, pokazuje da je Hrvatska još uvijek u uzlaznom dijelu epidemijske krivulje.

Prva žrtva koronavirusa u Sjevernoj Makedoniji

Pedesetsedmogodišnja žena umrla je u bolnici u Kumanovu i to je prva žrtva virusa korona u Sjevernoj Makedoniji, saopćio je ministar zdravlja Venko Filipče. Sjeverna Makedonija registrovala je 114 slučajeva infekcije virusom korona.

U Sloveniji koronavirusom zaraženo 414 osoba

Broj zaraženih koronavirusom u Sloveniji jučer je iznosio 414 osoba, što je za 31 više nego u subotu u isto vrijeme, objavio je slovenski Institut za javno zdravlje. Najviše potvrđenih slučajeva je na području Ljubljane, a virus se proširio na više od 90 od ukupno 212 općina po Sloveniji.