Bosna i Hercegovina je kreirala listu osnovnih proizvoda bitnih za stanovništvo, koji će biti tretirani takozvanom zelenom prioritetnom trakom prilikom prometa na određenim graničnim prelazima između zemalja CEFTA-e u uslovima širenja koronavirusa, izjavio je ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac.

“U protekla četiri dana, intenzivno smo radili na kreiranju liste vitalnih proizvoda. U saradnji sa entitetskim ministarstvima nadležnim za trgovinu formirali smo listu za neophodne namirnice, a u saradnji sa Ministarstvom civilnih poslova BiH, entitetskim ministarstvima zdravstva i Agencijom za lijekove BiH formirali smo listu prioritetnih lijekova i drugih medicinskih sredstava”, istakao je Košarac.

Prema njegovim riječima, zadatak svih u BiH je da domaćim privrednicima olakšaju posao, a posebno u ovakvoj situaciji, odnosno otežanim uslovima usljed širenja virusa korona, saopšteno je iz Ministarstva spoljne trgovine.

Kako je saopšteno, ova inicijativa će omogućiti lakši promet robe između CEFTA strana, te je nastala na prijedlog Sekretarijata CEFTA-e, Savjeta za regionalnu saradnju, Transportne zajednice, Generalnog direktorata za susjedstvo i proširenje i Generalnog direktorata za porez i carine.

Sekretarijat CEFTA-e zadužen je da omogući elektronsko obavještavanje o dolasku kamiona koji prevoze osnovnu robu, primjenom nužne nadogradnje Sistema elektronske razmjene podataka na osnovu dogovorenog popisa robe.

Lista osnovnih proizvoda bitnih za stanovništvo, koji će biti tretirani kroz takozvanu zelenu prioritetnu traku prilikom prometa na određenim graničnim prelazima između zemalja CEFTA-e , dostavljena je Sekretarijatu CEFTA-e putem kontakt tačke Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH.