Prije 18 dana je otkriven prvi slučaj koronavirusa u Republici Srpskoj i od tada svakodnevno bilježimo rast oboljelih, koji je sigurno i veći s obzirom na to da nisu svi građani testirani, ali i zbog toga što oni koji su zaraženi mogu imati krajnje blage simptome ili da ih uopšte nemaju, izjavila je predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović.

Ona je u obraćanju građanima tog bh. entiteta povodom aktuelne epidemiološke situacije u vezi sa širenjem koronavirusa, podsjetila na mjere koje su u RS uvedene prethodnih dana i sedmica, te još jednom apelovala na građane da se pridržavaju uputstava nadležnih organa.

“Uveli smo i rigoroznije kazne za one koji krše pravila kućne samoizolacije. Jedna od tih mjera je i javno objavljivanje imena takvih lica i njihovo upućivanje u organizovane karantine koje će čuvati policija”, podsjetila je Cvijanović.

Kako je rekla, očekuje se daljnja reorganizacija u okviru zdravstvenog sektora, a sa Republičkim štabom za vanredne situacije i lokalnim štabovima radi se na utvrđivanju objekata koji bi, u slučaju potrebe, mogli služiti za smještaj i njegu bolesnika. Cvijanović je, između ostaloga, rekla i da je Vlada Republike Srpske pokrenula proceduru i za nabavku mobilne bolnice sa 500 kreveta, koja će biti dostavljena za desetak dana, a kontinuirano se vrše i nabavke testova za provjeru pozitivnosti na virus korona, kao i za nabavku respiratora. Nabavka 25.000 dodatnih testova, koji bi trebalo da stignu za par dana, omogućit će stabilniju provjeru zdravstvenog statusa stanovništva kada je riječ o ovom virusu, a time i preduzimanje adekvatnijih mjera.

Predsjednica RS je poručila da od discipline svih građana zavisi da li će se iz ovog ogromnog problema izaći sa manjim ili većim gubicima i oštećenjima.

“Ovo jeste težak period, ali vjerujem da ćemo, ako budemo disciplinovani, zajedno sa našim zdravstvenim radnicima proglasiti pobjedu. Ostanite kod kuće, jer u ovom trenutku, prioritet svih prioriteta jeste da u maksimalnoj mjeri sačuvamo javno zdravlje u Republici Srpskoj, a to znači živote naših građana, u prvom redu naših najstarijih stanovnika i hroničnih bolesnika, koji su najugroženiji, kao i zdravstveni sistem u cjelini. To je naš osnovni cilj u narednim sedmicama”, poručila je Cvijanović u obraćanju.

Ona je ukazala da su svi građani Republike Srpske, bez izuzetka, dužni da se striktno pridržavaju svih uputstava, kako situacija u narednih nekoliko dana ili sedmica ne bi izmakla kontroli, kao što je to bio slučaj u Italiji ili Kini.

Obraćanje Željke Cvijanović možete gledati OVDJE:

Cvijanović je rekla da podržava napore Vlade RS koja radi na pripremi mjera za podršku privredi i zaštiti radnika i ohrabruje ih da nastave razgovore sa socijalnim partnerima – poslodavcima i sindikatom kako bi RS što prije, nakon što prođe borba za očuvanje zdravlja i života, mogla da sanira štetu u privredi i zajedničkim mjerama zaštiti svakog radnika i njegovo radno mjesto.

Ona je ukazala da je od izuzetne važnosti i najavljeno formiranje fonda za pomoć privredi u kojem će biti skoncentrisana sredstva iz međunarodnih i domaćih izvora. Također je navela da je Vlada RS definisala i određene mjere podrške poljoprivredi i poljoprivrednim proizvođačima za proljetnu sjetvu.

Ranije danas, u Administrativnom centru Vlade Republike Srpske održan je sastanak Glavnog koordinacionog tima RS, kojem su prisustvovali predsjednica i premijer RS Željka Cvijanović i Radovan Višković, te ministar zdravlja i socijalne zaštite Alen Šeranić.

Podsjetimo, u Republici Srpskoj dosad je registrovano 90 osoba pozitivnih na virus korona – Banjaluka 64, Laktaši 6, Čelinac 3, Kneževo 3, Bijeljina 3, Kozarska Dubica 2, Prnjavor 2, Modriča 2, Prijedor 1, Gradiška 1, Ribnik 1, Derventa 1 i Srbac takođe 1. U Bosni Hercegovini je evidentirano ukupno 127 zaraženih osoba i jedan smrtni slučaj.