Premijer Federacije BiH Fadil Novalić rekao je da će sutra vjerojatno biti donešena uredba kojom će se strože kažnjavati svi oni koji krše mjere samoizolacije.

“U ovom momentu usaglašavmo uredbu za one koji ne poštuju naredbu nadležnih organa, naročito one koji imaju rješenja o samoizolaciji, a ne poštuju ih. Za vašu informaciju sinoć je zabranu kretanja prekršilo samo tri građanina, ali cijelo vrijeme oko 60 do 61 građanin koji su u izolaciji ne poštuju tu istu izolaciju. Zato smo odlučili da najdalje sutra, a možda i večeras donesemo uredbu koja znatno pooštrava kazne za takve osobe”, rekao je Novalić.

On je rekao i da se užurbano radi na rebalansu proračuna Federacije BiH, koji će biti okrenut prema borbi protiv koronavirusa.

Novalić je upitan i o zabavi u jednoj konjičkoj tvrtki nakon koje je zaražen veći broj ljudi. Kaže da je on bio na jednoj akademiji vezanoj za tu tvrtku te da je otišao sa zabave prije nego se virus počeo širiti.

“Relativno veliki broj ljudi je “paraliziran” nakon zabave u “Igmanu” u Konjicu, radi se o tri kompanije – u Konjicu, Goraždu i Novim Travniku”, kazao je Novalić.

Novinari su ga pitali i zašto on kao premijer i primjer građanima ne nosi masku i rukavice. Rekao je da je pet metara dovoljna udaljenost između njega i novinara te da nošenje maske pri javnim nastupima dovodi do smetnje u komunikaciji.

Načelnik Federalnog stožera civilne zaštite Fahrudin Solak kazao je danas da može doći do zatvaranja županija, gradova ili naselja ukoliko dođe do naglog porasta oboljenih od koronavirusa COVID-19 te da će o tome raspravljati u narednim danima.

“Postoji mogućnost da se zaustavi kretanje građana između naseljenih cjelina”, istaknuo je Solak.

Na pitanje novinara koliko je osoba trenutno u karanteni na granici BiH, Solak je kazao da su šatore na granici postavile Oružane snage BiH te da taj dio provodi Vijeće ministara BiH.

Ukoliko netko od bh. državljana umre u inozemstvu, Solak je kazao da intenzivno razgovaraju o mogućnosti ulaska pogrebnih društava iz drugih zemalja u BiH, te da su to nesvakidašnje situacije.

“Danas će ‘doći’ inicijativa o zatvaranju Međunarodnog aerodroma u Sarajevu, bilo je nekih letova, jer je naš aerodrom u Sarajevu jedini otvoren u regionu, pa postajemo tranzit za Srbiju i Crnu Goru, a cargo letovi će nastaviti letjeti”, kazao je Solak.

Također je najavio da će u Vladi Federacije BiH dva puta dnevno svaki dan biti organizirane pres-konferencije, ali da nema informaciju kako će to rješavati županijski krizni stožeri.