Evropska unija je osigurala sedam miliona evra za pomoć Bosni i Hercegovini u borbi protiv koronavirusa, istaknuto je na videokonferenciji ministra bezbjednosti BiH Fahrudina Radončića sa predstavnicima diplomatskih medija i međunarodnih organizacija.

BiH je finansijsku pomoć u iznosu od 200.000 dolara dobila i od Ambasade Švajcarske.

Ovom prilikom, učesnici su dobili liste potrebne medicinske i zaštitne opreme za zdravstvene ustanove Bosne i Hercegovine, odnosno FBiH, RS i Distrikta Brčko.

“Učesnici videokonferencije su istakli snažnu solidarnost svojih država građanima BiH i obećali konkretnu pomoć za naše građane. To su učinili i Erik Nelson, ambasador SAD kao i više drugih ambasadora”, saopšteno je iz Ministarstva bezbjednosti BiH.

Učesnik sastanka bio je i predsjedavajući Savjeta ministara BiH Zoran Tegeltija, koji je zajedno sa Radončićem naglasio da je, uz humanitarni aspekt, sada još važnije da države EU i međunarodni partneri omoguće hitnu kupovinu respiratora, zaštitne opreme, lijekova i druge medicinske opreme i njeno nesmetano dopremanje do BiH.

Na konferenciji je potencirana važnost transparentnog rada, a više učesnika konferencije su istakli hitnost usvajanja budžeta Bosne i Hercegovine, kao jedan od preduslova bolje borbe protiv koronavirusa.

Na videokonferenciji o trenutnoj situaciji i potrebama BiH u borbi protiv koronavirusa, učestvovali su, između ostalog, ambasador SAD Erik Nelson, šef misije Delegacije EU Johan Satler, ambasador Republike Turske Haldun Koč, ambasade Švajcarske Andrea Rauber Sakser, Republike Hrvatske Ivan Sabolić, ambasador Norveške Siri Andersen, te ambasador OSCE Ketlin Kavalec.

Takođe, videokonferenciji su prisustvovali predstavnici USAID-a, UNDP-a, organizavije “Save the Children”, IBRD-a i drugih međunarodnih institucija.