Međureligijsko vijeće, odnosno poglavari vjerskih zajednica u BiH, uputili su svojim članovima poruku solidarnosti u kojoj, u prvom redu, pozivaju vjernike na pojačanu molitvu i pridržavanje uputa stručnjaka i kriznih štabova.

“U prvom redu pozivamo sve naše vjernike da u ovim kriznim danima pojačamo naše molitve Bogu Svemogućem da zaustavi ovo zlo širenja koronavirusa. Pozivamo sve članove naših crkava i vjerskih zajednica, te sve druge građane Bosne i Hercegovine da se najozbiljnije pridržavaju uputa koje daju stručnjaci i krizni štabovi, kao i nadležne vlasti kako bi sačuvali jedni druge i što prije zaustavili širenje ove nemile zaraze”, stoji u saopštenju Međureligijskog vijeća.

Iz MRV pozivaju ljude da pomognu onima koji su ostavljeni i usamljeni, kao i onima koji su najugroženiji. Takođe izražavaju nadu da će nas ovo iskušenje naučiti čovjekoljubivosti i spremnosti na velikodušnost.

“S vama smo u ovim iskušenjima želeći u vama ohrabriti nadu da će i ovo proći. Valja iz ove kušnje steći sposobnost iskazivanja ljudskosti i izgrađivanja zdravijeg društva koje će se istinski oslanjati na Božiji Zakon i čovjekoljublje. S posebnom zahvalnošću izražavamo priznanje svim medicinskim i drugim službenicima koji su u službi spriječavanja širenja pandemije, ali i u službi građanima, kao i ljudima koji kontrolišu stanje sa željom da pomognu kako bi što prije izašli iz ove krize”, navodi se u saopštenju koje potpisuju Husein efendija Kavazović, reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH, mitropolit dabrobosanski Hrizostom, nadbiskup metropolit vrhbosanski kardinal Vinko Puljić i predsjednik Jevrejske zajednice u BiH Jakob Finci