Skupština Unsko-sanskog kantona usvojila je budžet za 2020. godinu, u iznosu od 238 miliona KM.

Za Prijedlog budžeta s amandmanima Kantonalne vlade, koji su se odnosili na novonastalu vanrednu situaciju zbog koronavirusa, glasalo je 17 skupštinskih poslanika.

Premijer USK-a Mustafa Ružnić je istakao da je u ovakvoj situaciji najbitnije da je podržan predloženi budžet, ali i amandmani Vlade USK, kojima je osigurano interventno djelovanje prema zdravstvu, privredi i poljoprivredi.

“Tako smo zbog novonastale situacije za domove zdravlja osigurali milion KM. Povećali smo iznos za privredu na 2,5 miliona, dok ćemo za poljoprivredu izdvojiti 5,5 miliona KM “, rekao je Ružnić.

Ovim je Kantonalnoj vladi data i saglasnost za interventno djelovanje prema zdravstvenim ustanovama zbog prijetnje širenja koronavirusa, za što će u slučaju potrebe, raspoloživo biti skoro 10 odsto od ukupnog iznosa budžeta.

Štab civilne zaštite Unsko-sanskog kantona odmah nakon usvajanja budžeta donio je Odluku o izdvajanju sredstava za preventivne mjere i opremanje službi zaštite i spašavanja, kojom je između ostalog – 175. 000 KM usmjereno službama medicinske pomoći, odnosno da bi se u dogledno vrijeme omogućilo testiranje na koronavirus u zdravstvenim ustanovama ovog kantona.