Zašto je važno ostati kući za vrijeme izolacije i samoizolacije? Zašto su bitne preporuke i upute nadležnih stručnih tijela u Bosni i Hercegovini? Odgovor je jasan. Bez pridržavanja mjera zaštite uslijediće epidemoiološka katastrofa u Bosni i Hercegovini i scenario kakav se dešava u Italiji i Španiji, upravo zbog neposluha građana, ali i spore reakcije nadležnih.

Petog marta imali smo prvi slučaj zaraženog koronavirusom u BiH i ako se građani ne budu pridržavali propisanih mjera izolacije i samoizolacije, do 19. aprila moglo bi oboljeti više od 19.000 osoba. A u vrhu epidemije u BiH imaćemo 380.000 osoba kojima će trebati hospitalizacija. To je broj koji ne može izdržati nijedan zdravstveni sistem u svijetu. Sve ovo pokazuje analiza doktora iz Tuzle na bazi epidemiološkog kalkulatora koji je prilagođen našoj zemlji. Osim velikog broja oboljelih, kako poručuju doktori, čeka nas i ono najgore – velika smrtnost.

NERMIN SALKIĆ, specijalista interne medicine UKC-a Tuzla

“Čak iako budemo održali smrtnost ispod 5 posto u rangu onoga što vidimo u italijanskim bolnicama, opet možemo očkivati 100 hiljada mrtvih od korona virusa ako pustimo da se infekcija razvije u punom jeku u BiH”.

Svi podaci koji upozoravaju na ovakvu opasnost s kojom se suočavamo traže od nas samodisciplinu, razum i odgovornost, tvrde sociolozi i ako budemo učili na primjeru Kine koja je pravovremeno strogim mjerama i izolacijom dovela do toga da je na pragu oporavka od koronavirusa. Jedino tako ćemo uspjeti u toj borbi.

ESAD BAJTAL

“Nama ovdje ne treba militaristička hrabrost, inat hrabrost, nama ovdje treba jedna racionalna hrabrost sklanjanja, skloni se, povuci se. Fizički se isprsiti pred virusom nije nikakva hrabrost već ludost, to je neposluh zdravog razuma koji nam dolazi u porukama struke i političara na način kako bi onemogućili da se dogodi scenarij Italije i Španije”.

Pandemija koronavirusa u velikoj mjeri utiče i na mentalno zdravlje ljudi, zbog čega u određenim situacijama postupaju nepromišljeno i neracionalno, poručuju psiholozi. Dodaju da je sada odgovornost na pojedincu.

TANJA TANKOSIĆ GIRT, psihoterapeut

“Postajemo svjesni da će se naš način života drastično promijeniti. Stanje neizvjesnosti utiče da jako puno ljudi razmišlja u smislu: ja ne mogu ništa, zatvoren sam u kući, moramo razmišljati o tome što stitimo sebe i porodicu, to je ono što mogu da uradim, to je vrlo proaktivna uloga”.

I psiholozi, psihoterapeuti, sociolozi, ali i doktori još jednom apeluju na već dobro poznate mjere.