Na portalu BHRT-a možete pratiti najnovije informacije o koronavirusu u BiH i mjerama koje se provode. Najnovije vijesti nalaze se na vrhu članka.

Dva nova slučaja koronavirusa u Sarajevu, žena već umrla

Dvije osobe iz Sarajeva zaražene su koronavirusom, potvrđeno je za BHRT sa UKCS. Jedna osoba je već preminula, a kod nje je naknadnim testiranjem potvrđen koronavirus. Žena koja je preminula je prešutjela kontakt sa kćerkom koja je bila u Italiji. Druga zaražena osoba je muškarac, kontakt sa osobom koja je bila u Konjicu. Obje osobe testirane su na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu.

U Bosni i Hercegovini do sada je potvrđeno 166 slučajeva zaraze koronavirusom. Od jutros je potvrđeno 30 novih slučajeva, a posljednji slučajevi registrovani su u Sarajevu, Širokom Brijegu, Bosanskoj Krupi, Bihaću, Visokom, Mostaru, Brezi, Banjaluci i Laktašima.

Džaferović za BHRT: BiH će biti odobreno 68 miliona eura za zdravstvo i podršku ekonomiji

Razgovarao sam sa komesarom za proširenje Evropske unije i obaviješten sam da će Bosni i Hercegovini biti odobrena dodatna novčana sredstva u iznosu od 28 miliona eura za zdravstvo, kao i 40 miliona namijenjenih za podršku ekonomiji, kazao je predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović, gostujući u Dnevniku 2 BHT1.

TK: Postavljen trijažni šator na ulazu u kanton iz pravca Orašja

Na mnogim graničnim prelazima, među kojima je i Orašje, nema postavljenih šatora koji će služiti kao karantin. Zbog toga je u naselju Ormanica postavljen trijažni šator. Kako bi spriječili unošenje i širenje koronavirusa u BiH, nadležni će, u slučaju potrebe, preduzimati preventivne mjere za sve one koji ulaze u zemlju.

Zbog činjenice da će morati u šator u karantenu odmah po ulasku u zemlju, mnogi građani su birali ići na granični prelaz Orašje, gdje taj šator ne postoji. Na ulazu u Tuzlanski kanton iz pravca Orašja, po naredbi Kantonalnog štaba civilne zaštite, postavljen je trijažni šator. Budući da federalni inspektori već vrše preglede na graničnom prelazu, šator će biti u funkciji u slučaju potrebe.

U Republici Srpskoj 11 novih slučajeva zaraze virusom Covid-19

U Republici Srpskoj registrovano je 11 novih slučajeva koronavirusa, saopštio je ministar zdravlja i socijalne zaštite RS Alen Šeranić na pres konferenciji u Banjaluci.

Šeranić je potvrdio da je danas testirano 55 osoba, a 11 nalaza je bilo pozitivno.

Time je ukupan broj zaraženih u Republici Srpskoj povećan na 114, dok su u cijeloj Bosni i Hercegovini 164 osobe do sada pozitivne na koronavirus.

Tri nova slučaja koronavirusa u FBiH

Dvije žene u Širokom Brijegu i jedan muškarac iz Bosanske Krupe pozitivni su na virus korona, pa je broj zaraženih u Bosni i Hercegovini 153.

U Širokom Brijegu su danas evidentirana nova dva slučaja zaraze virusom Covid-19, potvrđeno je za BHRT.

Ovo je treći slučaj koronavirusa u Širokom Brijegu. Zaražene su dvije ženske osobe koje su bile u direktnom kontaktu s prvozaraženom iz mjesta Jare.

Muškarac iz Bosanske Krupe šesta je pozitivna osoba na koronavirus u Unsko-sanskom kantonu (USK), potvrđeno je u Kantonalnoj bolnici “Dr. Irfan Ljubijankić” u Bihaću.

“Jutros smo poslali četiri uzorka na testiranje u Klinički centar Univerziteta u Sarajevu i jedan je test bio pozitivan. Riječ je o muškarcu iz Bosanske Krupe, koji je hospitaliziran u izolatoriju Odjela za infektivne bolesti”, kazao je direktor Kantonalne bolnice u Bihaću Hajrudin Havić.

“Jedna osoba iz Bosanske Krupe pozitivna je na koronavirus”, potvrdio je za BHRT načelnik ove općine Armin Halitović.

Bijeljina: Prvooboljeli pozitivan, ostaje u kućnom karantinu

Prvooboljelom od virusa korona u Bijeljini produžen je kućni karantin jer mu je kontrolni test bio pozitivan, saopšteno je iz Gradske uprave.

Stanje troje oboljelih u Bijeljini je stabilno, u kućnom karantinu je osam lica, a pod ljekarskim nadzorom 1139 osoba.

Visočanin zaražen koronavirusom u stabilnom stanju

Prva osoba koja je zaražena koronavirusom na području Visokog u stabilnom je stanju, saopćeno je iz visočkog štaba civilne zaštite.

Epidemiološka služba sve osobe koje su bile u kontaktu sa zaraženim stavila je pod zdravstveni nadzor te u 14-dnevnu izolaciju.

Radi se o muškacu koji je 11. marta boravio na proslavi godišnjice preduzeća ”Igman” iz Konjica. Prebačen je u izolaciju, u Stacionar u Zenicu, a njegova klinička slika je sa blagim simptomima.

Sarajevo dobija pomoć od Šangaja

Šangaj je Gradu Sarajevu osigurao donaciju u medicinskoj i zaštitnoj opremi, te ponudio dolazak kineskih ljekara koji bi pomogli u borbi protiv koronavirusa.

Preminuo muškarac iz Konjica

Prijavljen je drugi smrtni slučaj u BiH od koronavirusa. Radi se o osobi iz Konjica, tačnije vozaču direktora kompanije Igman iz Konjica.

https://bhrt.ba/uzivo-na-bhrt-ba-krzni-stab-hnk-drugi-smrtni-slucaj-u-bih/1118714/

Testirane osobe iz Goražda negativne

Nalaz šest osoba iz Goražda koje su testirane na koronavirus je negativan, potvrdila je predsjednica Kriznog štaba ministarstva zdravstva BPK dr. epidemiolog Medina Bičo.

RS: Još 13 ljudi zaraženo

U RS je registrovano 13 novih slučajeva koronavirusa, ovo je potvrdio ministar Alen Šeranić.

U Širokom Brijegu je identifikovan prvi slučaj zaraze koronavirusom.

Osim u Širokom, ovo je prvi slučaj zaraze koronavirusom i u Zapadnohercegovačkom kantonu.

Riječ je o sedamdesetpetogodišnjoj ženi iz mjesta Jare pored Širokog, kazali su ranije iz civilne zaštite.

Ona je je bila u kontaktu s osam osoba u zadnjih 15 dana, a tri osobe s kojima je bila u kontaktu bi mogli biti nulti pacijenti, kazao je epidemiolog.

U ovom kantonu je za preko tristo osoba određena samoizolacija, Do sada je urađeno deset testova i svi su bili negativni,

MUP KS: Policijski sat prekršilo 37 osoba, kažnjeni sa po 500 KM

Tokom protekle noći na području Kantona Sarajevo 37 osoba je zatečeno da krše zabranu kretanja u vremenu između 18 i 05 sati, te su im izdati prekršajni nalozi kojim su im izrečene novčane kazne od po 500 KM od policijskih službenika i naređeno im je da se udalje sa javnog mjesta, što su i učinili.

Epidemiološka slika po entitetima

Od posljednjeg izvještaja o epidemiološkoj situaciji u Republici Srpskoj nema novih registrovanih lica kod kojih je utvrđen virus korona, što znači da broj zaraženih i dalje 90.

U FBiH taj broj iznosi, sa posljednjim potvrđenim slučajevima, 43.

Federalni štab Civilne zaštite donio je naredbu o uvođenju zabrane kretanja građana na području Federacije BiH u vremenu od 18 do 05 časova. Ranije je ovakvu odluku uvela i Republika Srpska, gdje je kretanje zabranjeno od 20 časova. Ove naredbe na snazi su do daljnjeg.