Čelnica Međunarodnog monetarnog fonda Kristalina Georgieva rekla je na telekonferenciji G20 da bi svjetska recesija nakon pandemije koronavirusa mogla biti gora od one koja je uslijedila nakon financijske krize 2008. godine.

Ona je upozorila ministre financija i guvernere središnjih banaka na to da su projekcije svjetskog rasta negativne za 2020. i rekla da treba očekivati “recesiju koja će biti najmanje onoliko teška koliko je bila za vrijeme svjetske financijske krize, ili gora”.

“Ali, očekujemo oporavak 2021. godine”, naglasila je Georgieva.

Ministri financija i guverneri središnjih banaka 20 najvećih gospodarstava svijeta dogovorili su na telekonferenciji da će koordinirati svoje djelovanje u pogledu sve ozbiljnije pandemije koronavirusa kako bude potrebno, saoćio je američki ministar financija Steven Mnuchin za Fox News. Mnuchin je rekao da Sjedinjene Države usko surađuju sa zemljama G20, G7, Međunarodnim monetarnim fondom i Svjetskom bankom u vezi krize, prenosi SEEbiz.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron i kineski Xi Jinping zatražili su održavanje izvanrednog sastanka na vrhu G20, objavio je ured francuskog predsjednika.

“Održavanje takvog sastanka bilo bi korisno posebno na sanitarnom planu, uz uključivanje WHO-a kako bismo zajedno radili na lijekovima i cjepivu”, kaže se u saopćenju te dodaje da bi summit G20 bio koristan i na ekonomskom planu.

S kineskim je predsjednikom razgovarao je i britanski premijer Boris Johnson koji je kazao da su se suglasili da se kroz G20 podupre globalna ekonomija i osjetljivije zemlje tijekom pandemije koronavirusa.

Sljedeći redovni summit G20 trebalo bi da bude održan u Rijadu, 21. i 22. studenoga.