Aktivnost privatnog sektora u 19 zemalja evrozone pala je u martu tempom bez presedana, kao posljedica pandemije korona virusa, zbog čega analitičari ocjenjuju da je recesija tek počela.

Prema danas objavljenoj prvoj procjeni kompozitnog indeksa PMI, koji mjeri poslovnu aktivnost, taj indeks je 31,4 poena u odnosu na 51,6 poena u februaru, što je najveći pad globalne aktivnosti od prve publikacije podataka u julu 1998. godine, saopštila je finansijska firma Markit koja sprovodi anketu.

Kada je indeks PMI koji odražava povjerenje direktora za nabavku firmi viši od 50 poena, to znači da privredna aktivnost raste, a ako je ispod tog praga, znači da pada.

Prethodni rekodni pad kompozitnog indeksa PMI (36,2) zabilježen je za vrijeme svjetske krize, u februaru 2009. godine, podsjeća Markit.

Snažan pad indeksa objašnjava se vanrednim mjerama koje su razne zemlje usvojile da bi zaustavile širenje korona virusa, što je jako poremetilo aktivnost firmi.

Indeks aktivnosti usluga u evrozoni pao je na 28,4, u odnosu na 52,6 u februaru, što je takođe istorijski rekord. Indeks prerađivačkih firmi pao je na 39,5 u odnosu na 48,7 u februaru, na najniži nivo u posljednjih 131 mjesec.

Nije iznenađenje da su dvije glavne privrede u evrozoni pogođene, tako da je u Francuskoj indeks pao sa 52 u februaru na 30,2 u martu, a u Njemačkoj je pao sa 50,7 u februaru na 37,2 u martu.

Anketa ukazuje na stepen pesimizma bez presedana u dva razmatrana sektora, kada je riječ o prognozama za aktivnost na dvanaest mjeseci.

Pad globalne aktivnost “daleko” prevazilazi pad zabilježen na vrhuncu svjetske finansijske krize, saopštio je Kris Vilijamson, ekonomista u firmi Markit.

Po njemu, to ukazuje na pad BDP-a od oko dva odsto u prvom tromjesečju, a taj veliki pad ekonomske aktivnosti prijeti da se produbi u mjesecima koji dolaze tokom vjerovatnog sprovođenja sve drastičnijih mjera namijenjenih borbi protiv sanitarne krize.