Zbog krize izazvane koronavirusom Hrvatska vlada donijela je novi paket gospodarskih mjera za pomoć radnicima, poduzetnicima i gospodarstvu. Premijer Andrej Plenković predstavio je tri horizontalne mjere za očuvanje gospodarstva koje je ocijenio najvažnijima.

“Pred nama je bitka za održavanje proizvodnje, zaposlenosti i radnih mjesta, a kriza izazvana korona virusom će potrajati više od nekoliko mjeseci”, poručio je Plenković.

Prva mjera iz domene Ministarstva financija je beskamatna odgoda javnih davanja poreznim obvezama s poteškoćama, što znači da nema poreza na dohodak, na dobit, nema doprinosa za mirovinsko i zdravstveno osiguranje. Kalibrirana je na prva tri mjeseca s mogućnošću još tri mjeseca.

Druga mjera je ona koja će očuvati radna mjesta i financirati sto posto troška neto minimalne plaće po stalno zaposlenom.

Treća važna horizontalna mjera je usmjerena prema mikro, malim i srednjim poduzetnicima i odnosi se na kredite za likvidnost i radni kapital uz poček od 12 mjeseci i uz vrlo nisku kamatnu stopu, a u iznosima do 25.000 eura.

Na rashodnoj strani proračuna Hrvatska ide na rezanje svih troškova koji nisu nužni, a nastojat će aktivirati sredstva koja su na raspolaganju Hrvatskoj kao članici EU jer će Hrvatskoj za potrebe likvidnosti države biti hitnim postupkom osigurano dodatnih 240 milijuna eura.