Prema saopštenju Svjetske zdravstvene organizacije životinje nisu izvor zaraze koronavirusom i ne postoji mogućnost prenosa ovog virusa sa životinja na ljude. Svaka od životinja ima svoj koronavirus, ali on nema nikakve veze sa čovjekom. I u slučaju kućnih ljubimaca – izuzetno je bitna njihova higijena.

Prema nekim prvim informacija prlikom nastanka koronavirusa, virus se prenio sa životinja na ljude. Ova informacija nije tačna jer, kako kažu stručnjaci, a potvrdu je dala i Svjetska zdravstvena organizacija, koronavirus se ne može prenijeti sa životinja na ljude niti obrnuto.

Prema riječima veterinara, ako neko u porodici oboli od kornavirusa mora biti obazriv prema kućnom ljubimcu. Nema maženja i ljubljenja jer, kako je rečeno, životinje ne mogu biti izvor zaraze, ali mogu biti prenosnici virusa na drugog čovjeka.

Sve životinje imaju fiziološke potrebe, ali prilikom izvođenja kućnih ljubimaca na otvorenom treba im ograničiti vrijeme i prostor na kojem se kreću. Pri povratku kući potrebno je obavezno obrisati šape kućnom ljubimcu, uz pridržavanje svih propisanih higijenskih mjera.

Kućni ljubimci vas ne mogu zaraziti, ali mogu biti prenosioci zaraze, opet zahvaljujući neodgovornom pojedincu. Higijena je osnov svega u borbi protiv koronavirusa.