Na portalu BHRT-a možete pratiti najnovije informacije o koronavirusu u BiH i mjerama koje se provode. Najnovije vijesti nalaze se na vrhu članka.

Nova tri slučaja u BiH, dva u Sarajevu, jedan pripadnik EUFOR-a

Još tri slučaja zaražena koronavirusom u BiH, potvrđeno je za BHRT iz KCUS-a. Dvije osobe zaražene su u Sarajevu, tačnije na Ilidži, a jedna je pripadnik EUFOR-a. Sada je ukupno zaraženih u BiH 176.

Širokobriješki Crveni križ se stavlja starijim građanima na raspolaganje

Crveni križ Širokog Brijega odlučio je staviti se na raspolaganje tamošnjim građanima starije životne dobe. Ponukani pandemijom koronavirusa u tamošnjem Crvenom križu oformili su telefonski broj +387 39 703-288 na koji se stariji građani, kojima je potrebna pomoć, mogu svakodnevno javljati. Iz Crvenog križa preciziraju da su voljni pomoći starijim ljudima u obavljanju svakodnevnih životnih aktivnosti poput odlaska po hranu ili lijekove te plaćanje računa, a javnost mole da broj telefona proslijede svim onim ljudima koji ne koriste internet i društvene mreže.

Tužilaštvo KS formiralo predmet u vezi smrti ženske osobe na Ilidži

Tužilaštvo Kantona Sarajevo formiralo je predmetu vezi sa smrću ženske osobe na Ilidži, potvrđeno je feni iz Tužilaštva Kantona Sarajevo.

“Biće provjerene sve okolnosti usljed kojih je nastupila smrt. U ovoj fazi ne možemo saopštiti više informacija”, navodi portparol Tužilaštva Kantona Sarajevo Azra Bavčić.

Pet novih slučajeva zaraženih koronavirusom u BiH

Još pet novih slučajeva zaraze koronavirusom u BiH, od toga su tri zaražene osobe iz Širokog Brijega. Ovo je za BHRT potvrdio Drago Martinović iz CZ Županije Zapadnohercegovačke. Još dvije osobe su pozitivne na koronavirus u Mostaru. S novim oboljelim osobama trenutni broj zaraženih u Bosni i Hercegovini iznosi 173.

Sportska dvorana u Cazinu pretvorena u izolatorij

Primarni cilj Kantonalnog štaba Civilne zaštite Unsko-sanskog kantona je uspostavljanje što bolje komunikacije između zdravstvenih ustanova, te organizacija za pripreme izolatorijuma u gradovima i opštinama ovog kantona u narednom periodu.

Načelnik Općine Nermin Ogrešević je rekao da imaju izolatorij u Cazinu na raspolaganju. Dodao je da, ukoliko ne bude potrebe za njim, upotrijebiće ga u neke druge svrhe.

Komandant Kantonalnog štaba civilne zaštite Mustafa Ružnić je istakao da moraju staviti na raspolaganje sva sredstva da domovi zdravlja i bolnice dobiju određena sredstva kako bi se mogli materijalno i tehnički, a posebno sa sredstvima zaštite opremiti.

Brčko: Nema novih slučajeva zaraze, u izolaciji 976 lica

U Brčkom nema novih slučajeva zaraze virusom korona, a u izolaciji je 976 lica, rekao je danas šef Odjeljenja za zdravstvo i ostale usluge u Vladi distrikta Akif Pezerović. Pezerović je rekao da su testirana 22 lica, te da su dva testa bila pozitivna, 18 je negativnih, dok se za dva čekaju rezultati.

Imenovan novi Krizni štab FBiH, penzije i invalidnine će stizati na vrijeme

Završena je redovna pres konferencija Kriznog štaba FBiH, a istaknuto je kako invalidnine i penzije neće kasniti te je najavljena nabavka medicinske opreme za sve dijelove FBiH.

Opširnije pročitajte ovdje

Nove naredbe Štaba civilne zaštite Kantona Sarajevo

Štab civilne zaštite KS je donio je naredbu da se izvrši kontinuirana dezinfekcija svih stambenih ulaza i zajedničkih dijelova stambenih zgrada na području Kantona Sarajevo.

Naređuje se Kantonalnoj upravi civilne zaštite da 500 litara raspoloživih količina alkohola (75 odsto), koje su donacija Sarajevske pivare, raspodijeli u istom omjeru, po 100 litara za potrebe KCUS-a, JU Zavod za hitnu medicinsku pomoć KS, JU “Opća bolnica prim. dr Abdulah Nakaš”, JU Dom zdravlja KS, te KJP Veterinarska stanica Sarajevo.

Naređuje se Direkciji za robne rezerve KS da iz svojih rezervi izdvoji sve raspoložive količine zaštitnih maski, rukavica, mantila, kapa i stavi ih na raspolaganje Štabu civilne zaštite KS.

BPK ograničava prodaju osnovnih životnih namirnica

Kantonalni štab civilne zaštite Bosanskopodrinjskog kantona Goražde danas je donio naredbu kojom se ograničava prodaja osnovnih životnih namirnica u svim tržnim centrima, maloprodajnim i drugim prodajnim objektima na području BPK Goražde.

“Kupovina brašna ograničena je na 25 kg, ulje jestivo do tri litra, šećer do pet kilograma, so do dva kilograma, sapun do pet komada, toalet papir do 24 komada, kvasac od 500 grama do dva komada”, stoji u naredbi.

Krizni štab ZDK zadovoljan epidemiološkom situacijom u kantonu

Načelnik Službe za infektivne bolesti Kantonalne bolnice Zenica Ednan Drljević ocijenio je nakon sjednice kantonalnog Kriznog štaba za praćenje novog koronavirusa da je trenutna epidemiološka situacija u Zeničko-dobojskom kantonu i više nego dobra, s obzirom na situaciju u ukupnom okruženju i Bosni i Hercegovini.

“Za sada još uvijek imamo bolesnike iz prvog klastera i nemamo prenošenje epidemije sa čovjeka na čovjeka. Kod osam pacijenata je potvrđena infekcija koronavirusom, od kojih su većina blaže kliničke slike, a imamo jednog težeg pacijenta kojem je rađena hirurška intervencija i budno pratimo njegovo stanje”, kazao je dr. Drljević, najavivši da će ubrzo početi testiranja pacijenata koji se nalaze u izolatoriju te da se nada da će rezultati biti negativni.

Formiran predmet o skupu u firmi “Igman”

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine formiralo je predmet te se vrše provjere o skupu koji je organizovan 11. marta u firmi Igman u Konjicu, potvrđeno je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).

Opširnije ovdje

Kako građani BiH ugrožavaju sebe, živote bližnjih i ostalih sugrađana

U posljednjih 24 sata u BiH građani su počinili više krivičnih djela kojima u opasnost dovode sebe, svoje porodice i građane naše zemlje. Pogledajte samo nekoliko primjera gdje su djelovale policijske strukture u BiH.

Od posljednjeg izvještaja o epidemiološkoj situaciji u Republici Srpskoj nema novih registrovanih osoba kod kojih je utvrđen novi virus korona.

Laboratorijska testiranja su u toku.

U Republici Srpskoj do sada je potvrđeno 114 osoba pozitivnih na novi virus koronа (Banja Luka – 80, Laktaši – 8, Kozarska Dubica – 5, Čelinac – 3, Kneževo – 3, Bijeljina – 3, Prnjavor – 2, Brod – 2, Modriča – 2, Prijedor – 1, Gradiška – 1, Derventa – 1, Ribnik – 1, Srbac – 1, Teslić – 1).

Trenutno su u Republici Srpskoj pod zdravstvenim nadzorom 16 488 osoba.

Iz zdravstvenog nadzora izašlo je ukupno 998 osoba.

U Konjicu sinoć kasno potvrđena još dva slučaja

Obavještavamo Vas da je u toku dana uzeto 11 uzoraka od osoba sa područja općine Konjic koji su testirani na prisustvo koronavirusa COVI D-19. Od 11 testiranih uzoraka, prema rezultatima testiranja 2 uzorka su pozitivna.

Dva nova slučaja koronavirusa u Sarajevu, preminula starija ženska osoba

Dvije osobe iz Sarajeva zaražene su koronavirusom, potvrđeno je za BHRT sa UKCS. Jedna osoba je već preminula, a kod nje je naknadnim testiranjem potvrđen koronavirus. Druga zaražena osoba je muškarac, kontakt sa osobom koja je bila u Konjicu. Obje osobe testirane su na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu.

Džaferović za BHRT: BiH će biti odobreno 68 miliona eura za zdravstvo i podršku ekonomiji

Razgovarao sam sa komesarom za proširenje Evropske unije i obaviješten sam da će Bosni i Hercegovini biti odobrena dodatna novčana sredstva u iznosu od 28 miliona eura za zdravstvo, kao i 40 miliona namijenjenih za podršku ekonomiji, kazao je predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović, gostujući u Dnevniku 2 BHT1.

U Republici Srpskoj 11 novih slučajeva zaraze virusom Covid-19

U Republici Srpskoj registrovano je 11 novih slučajeva koronavirusa, saopštio je ministar zdravlja i socijalne zaštite RS Alen Šeranić na pres konferenciji u Banjaluci.

Šeranić je potvrdio da je jučer testirano 55 osoba, a 11 nalaza je bilo pozitivno.

Time je ukupan broj zaraženih u Republici Srpskoj povećan na 114, dok je u cijeloj Bosni i Hercegovini 166 osoba pozitivno na koronavirus.

Tri nova slučaja koronavirusa u FBiH

Dvije žene u Širokom Brijegu i jedan muškarac iz Bosanske Krupe pozitivni su na virus korona, potvrđeno je za BHRT.

Ovo je treći slučaj koronavirusa u Širokom Brijegu. Zaražene su dvije ženske osobe koje su bile u direktnom kontaktu s prvozaraženom iz mjesta Jare.

Muškarac iz Bosanske Krupe šesta je pozitivna osoba na koronavirus u Unsko-sanskom kantonu (USK), potvrđeno je u Kantonalnoj bolnici “Dr. Irfan Ljubijankić” u Bihaću.

“Poslali smo četiri uzorka na testiranje u Klinički centar Univerziteta u Sarajevu i jedan je test bio pozitivan. Riječ je o muškarcu iz Bosanske Krupe, koji je hospitaliziran u izolatoriju Odjela za infektivne bolesti”, kazao je direktor Kantonalne bolnice u Bihaću Hajrudin Havić.

“Jedna osoba iz Bosanske Krupe pozitivna je na koronavirus”, potvrdio je za BHRT načelnik ove općine Armin Halitović.

Preminuo muškarac iz Konjica

Prijavljen je drugi smrtni slučaj u BiH od koronavirusa. Radi se o osobi iz Konjica, tačnije vozaču direktora kompanije Igman iz Konjica.