Domaća zadaća specijal, na BHT1. Ova emisija prati nastavni plan i program iz fizike, matematike, biologije, hemije i geografije za učenike viših razreda osnovne škole.

U 12:30 pogledajte:

GEOGRAFIJA
Lekcija: Južna Amerika
Čas održao: prof. Vedran Zubić, JU Gimnazija Dobrinja

Lekcija za učenike 8. razreda

Južna Amerika je jedan od sedam kontinenata na Zemlji. Prema površini od 17.840.000 km2 je četvrti kontinent po redu. Okružena je Tihim okeanom na zapadu, Atlanskim okeanom na istoku i Sjevernom Amerikom na sjeveru. Južna Amerika ima 385.742.554 stanovnika, a naseljavanje ovog kontinenta je počelo 1500. godine. Ime je dobila po Amerigu Vespucciju, koji je kratko nakon Kristofora Kolumba plovio istočnom obalom Južne Amerike.

Ovo je kontinent na kojem se nalaze: najviši vodopad na svijetu, najduži planinski lanac, najveća prašuma, najveća rijeka i najsuše mjesto na svijetu. Južna Amerika krije mnoge zanimljivosti koje ćete pronaći u ovoj lekciji.

MATEMATIKA
Lekcija: Kvadrat binoma
Čas održala: prof. matematike Anja Krsmanović

Lekcija za 8. razred

BIOLOGIJA
Lekcija: Ptice
Lekciju održala: prof. Zumra Topuz-Agić, JU OŠ Musa Ćazim Ćatić
Lekcija za učenike 7. razreda

U prošloj lekciji smo saznali da su prvi leteći kralježnjaci bili neke vrste dinosaurusa. Nakon gmazova se pojavila se praptica ili arheopteriks, a tek krajem mezozoika su se pojavile ptice. Poznato nam je između 9 i 10 000 vrsta ptica, a crvkut nekih u njih ćete prepoznati u današnjoj lekciji. Upoznajemo vas sa pticama i odgovaramo neka pitanja o ovim životinjama, kao što su: koja je važnost ptica, koja su osnovna obilježja ovih dvonožnih kralježnjaka i ko su najpoznatiji predstavnici?

Saznajte i zbog čega ptice cvrkuću, kao i koja je najmanja, a koja najveća ptica na svijetu.

FIZIKA
Lekcija: Ponavljanje gradiva, 7r.
Čas održao: prof. fizike Jazid Bajrić

Lekcija za učenike 7. razreda

U ovoj lekciji, uz pitanja i objašnjenja, ponavljamo do sada utvrđeno gradivo.

• Mjerenje mase
• Određivanje gustine tvari
• Temperatura 
• Mjerenje temperature