U posljednjih 24 sata u BiH građani su počinili više krivičnih djela kojima u opasnost dovode sebe, svoje porodice i građane naše zemlje. Pogledajte samo nekoliko primjera gdje su djelovale policijske strukture u BiH.

SIPA uhapsila osobu zbog krijumčarenja ljudi

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) u Mostaru su lišili slobode jedno lice zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivično djelo iz člana 189. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine „Krijumčarenje ljudi“ i spriječili krijumčarenje četiri lica, državljana Republike Irak, istakli su iz SIPA-e.

”Postupajući po naredbi Suda Bosne i Hercegovine, policijski službenici SIPA-e pretresli su putničko motorno vozilo kojim je upravljao osumnjičeni i tom prilikom otkrili četiri krijumčarena lica, te privremeno oduzeli predmete koji mogu poslužiti kao dokaz u daljem krivičnom postupku. Osumnjičeno lice privedeno je u prostorije SIPA-e i nad njim se vrši kriminalistička obrada, nakon čega će u zakonskom roku biti predato u dalju nadležnost Tužilaštvu Bosne i Hercegovine. Navedene aktivnosti provedene su u saradnji sa Službom za poslove sa strancima i MUP-om Hercegovačko-neretvanskog kantona”, piše u saopštenju za javnost SIPA-e.

Zabilježena 42 prekršaja u vezi sa vanrednom situacijom u posljednja 24 časa

Zbog nepoštovanja Zaključka Republičkog štaba za vanredne situacije o ograničenju i zabrani kretanja lica na teritoriji Republike Srpske kojom je zabranjeno kretanje lica sa navršenih 65 godina života i više, kao i zabrane kretanje svim licima na javnim površinama u vremenu od 20,00 do 05,00 časova, u protekla 24 časa sankcionisano je 48 građana u protekla 24 časa u Republici Srpskoj.

Podsjećamo, od ove zabrane su izuzeta lica kojima poslodavac izda potvrdu o potrebi kretanja zbog nesmetanog obavljanja procesa rada (obrazac potvrde može se preuzeti na vladars.net i lica kojima MUP RS izda dozvolu za kretanje (potvrda za licima koji nemaju poslodavca, a koja se obrate nadležnoj policijskoj stanici izkazajući potrebu za nesmetanim kretanjem).

Istovremeno, u protekla 24 časa evidentirana su dva krivična djela protiv zdravlja ljudi

  • Oko 20,45 časova, policijski službenici Policijske stanice Centar su u Ulici A. Knežević zbog osnova sumnje da se krše mjere Štaba za vanredne situacije, izvršili su kontrolu putničkog vozila marke„Šervolet“ u kojem su se nalazili M. B. iz Teslića i T. R.iz Ugljevika, kojom prilikom su utvrdili da ne poštuju naložene mjere nadležnog inspekcijskog organa o karantinu i samoizolaciji, te da ne borave na adresama koje su navedene u Rješenju o izolaciji
  • Policijski službenici Policijske uprave Trebinje, postupajući po operativnim saznanjima da je H.S. iz Trebinja, prekršio mjeru samoizolacije, odnosno da je isti kretao po gradu Trebinju pristupili su provjerama, gdje je utvrđeno da je istii se kretao po gradu. Takođe je utvrđeno da je isti prelazio državnu granicu između BiH i Hrvatske dana 17. i 18.03.2020. godine, iako mu je dana 16.03.2020. godine izdato Rješenje Federalne uprave za inspekcijske poslove, kojim se isti stavlja pod zdrastveni nadzor i kojim mu se zabranjuje kretanje

MUPKS – Izdata 42 prekršajna naloga za kršenje policijskog sata

Policijski službenici Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo tokom protekla 24 sara izdali su 42 prekršajna naloga za kršenje zabrane kretanja od 18.00 do 05.00 sati.

Dva prekršajna naloga osobama starijim od 65 godina čije je kretenje zabranjeno, te će biti podnesen jedan zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka protiv jednog maloljetnog lica zbog kršenja zabrane kretanja osobama mlađim od 18 godina.