Odluka o otvaranju pregovora o pristupanju sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom od osobitog je značenja zbog činjenice da se njome nastavlja proces proširenja Europske unije, kao i zbog teških okolnosti u kojima je donesena, izjavio je predsjednik Vlade Hrvatske Andrej Plenković.

Hrvatsko predsjedništvo pokazalo je na djelu da ostaje operativno i sposobno postizati važne odluke, unatoč izvanrednim okolnostima uslijed pandemije COVID 19 virusa, koja je u mnogočemu promijenila način rada i komuniciranja unutar Unije.

,,Vlada RH izražava zadovoljstvo što je jedan od prioriteta hrvatskog predsjedništva ostvaren – odluka o otvaranju pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom. Ova odluka rezultat je i višemjesečnih intenzivnih političkih i diplomatskih napora hrvatske Vlade, koja je ostala ustrajna u namjeri postizanja ovog cilja i nakon izostanka očekivane odluke na Europskom vijeću u listopadu prošle godine. Pripremanjem Sastanka na vrhu EU-Zapadni Balkan u Zagrebu te kroz aktivan dijalog s kolegama čelnicima država članica i europskih institucija, uspjeli smo vratiti pitanje proširenja visoko na dnevni red EU”, izjavio je Plenković.

Naglasio je da odluka o otvaranju pregovora sadrži i odluku o početku rada na pregovaračkim okvirima za Sjevernu Makedoniju i Albaniju.

,,Bitno je da Europska komisija odmah započne rad na tom važnom segmentu pregovaračkog procesa. Kada pregovarački okviri budu usvojeni, Međuvladine konferencije na kojima će se i formalno otvoriti pregovori s te dvije države sazvat će se čim prije bude moguće. Ova odluka predstavlja poticaj i ohrabrenje Sjevernoj Makedoniji i Albaniji za nastavak provedbi reformi”, dodao je.