Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske pripremilo je set mjera za povećanje obima sjetve, kako bi ove godine obezbijedili neophodne namirnice za domaće tržište.

Resorni ministar Boris Pašalić je istakao da su poljoprivrednicima isplatili za prethodnu godinu planiranih 71 milion KM podsticaja, te 9,5 miliona KM iz tekuće godine.

“Nismo ostali dužni ni marku. Naši poljoprivrednici nemaju razloga da budu zabrinuti u vezi sa isplatom podsticaja”, naglasio je Pašalić.

Istakao je kako je 2 miliona KM izdvojeno za manja gazdinstva koja mogu da proizvedu dovoljno povrća za svoje potrebe, ali i za potrebe tržišta.

Kako je rekao, subvencije će biti distibuisane preko lokalnih zajednica.

Istakao je da su odlučili da za 5.373 gazdinstva koja su imala dugove, obezbijede podsticaje kako bi i oni mogli raditi i time doprinijeti domaćoj proizvodnji.

Pašalić je rekao da su to proizvođači iz 30-ak malih opština čiji dugovi datiraju s kraja ’90-ih i početka 2000-ih.

Dodao je da će za proizvodnju soje biti obezbijeđene dodatne subvencije.

Kako je rekao, smanjene su zalihe osnovnih namirnica u RS, kao što su pšenica, mlijeko, meso, ali ih trenutno ima dovoljno.

No, istakao je Pašalić, potrebno je uložiti napore da se poveća proizvodnja domaćih proizvoda.

Poljoprivrednicima starijim od 65 godina omogućiti nesmetano kretanje

Ministar je rekao da mogućnost podsticaja ima 9.814 korisnika, ali je dio njih stariji od 65 godina.

S obzirom na trenutnu epidemiološku situaciju i zabranu kretanja starijima od 65, rekao je Pašalić, Ministarstvo će narednih dana naći rješenje kako bi se korisnici podsticaja kretali nesmetano.

Među njima su osobe koje se bave poljoprivredom, pčelarstvom i potrebno je omogućiti im obavljanje tih poslova, kako bi i oni doprinijeli domaćoj proizvodnji, naglasio je Pašalić.

Dodao je i da Ministarstvo kroz sjetvene pakete želi stimulisati fizička lica koja imaju zemlju, a ne bave se poljoprivredom, da to učine, kako bi imali dovoljno hrane u ovoj godini.