Broj preminulih u epidemiji koronavirusa u Španiji porastao je na više od 4.800 u petak nakon što je 679 ljudi umrlo u proteklih 24 sata, što je najveći broj žrtava epidemije u jednom danu u toj zemlji, saopćila je vlada.

Španija je druga država po broju umrlih nakon Italije, i do sada su potvrđene 4.858 umrle osobe, dok je ukupan broj zaraženih porastao na 64.059.

Iako brojke pokazuju svakodnevno povećanje od skoro 8.000 novozaraženih, taj trend se bilježi u vrijeme dok Španija radi na drastičnom povećanju stope testiranja, naručujući milione testova širom svijeta.

Uprkos povećanju, stopa novozaraženih izgleda da se usporava, na 14 posto danas s 18 posto u četvrtak.

I pored toga, broj preminulih tokom 24-satnog perioda daleko je viši nego u Italiji, koja je potvrdila 662 smrtna slučaja u svom posljednjem ažuriranom izvještaju objavljenom sinoć.

Italija je do sada registrovala 8.165 preminulih u epidemiji, uz 80.539 zaraženih ljudi.

Do sinoć, Italija je registrovala najveći broj objavljenih slučajeva, dok se nije u Sjedinjenim Državama broj pozitivno testiranih povećao na 85.991 ljudi.

Španija je uvela najstrožije mjere blokade širom zemlje od 14. marta, koje neće biti ukinute barem do 11. aprila, dok su posljednje cifre pojačale nadanja da mjere na suzbijanju širenja virusa počinju da daju rezultate, prenosi AFP.