Pripadnici Prve PU – PS Stari Grad su kontrolom u nekoliko objektima na području sarajevske općine Stari Grad zatekli 116 lica/migranata koje su danas prevezli u kasarnu “Ušivak”.

Prema nalogu komandanta Općinskog štaba CZ, načelnika sarajevske općine Stari Grad Ibrahima Hadžibajrića, Prva PU – PS Stari Grad izvršila je danas provjeru i kontrolu boravka migranata na području Starog Grada. Prethodnih dana je na području Starog Grada, naročito Baščaršije, bilo evidentno da se migranti slobodno kreću i ne pridržavaju propisanih mjera ograničenog kretanja.

S obzirom da je Federalni štab civilne zaštite donio mjeru kojom je zabranjen izlazak i posjeta svih migranata u izbjegličko-prihvatnim centrima, privremenim prihvatnim centrima i azilantskom centru na području FBiH, u Starom Gradu su danas poduzete aktivnosti po tom pitanju, prvenstveno kako bi se zaštitili građani, ali i sami migranti od mogućnosti širenja zaraze.

Policijskom kontrolom je utvrđeno je da se migranti nalaze na nekoliko lokacija: pansiona, ugostiteljskih objekata, hostela, motela i privatnih kuća u Starom Gradu.

”Prema informacijama sa terena, migranti su danas zatečeni na Baščaršiji u objektima: pansion “Lion”, Hostel “For me”, Hostel “Sebilj” i na lokaciji Koturova 2 u kojoj lice Emir Karić ima registrovanu ugostiteljsku djelatnost i zakupac je općinskog poslovnog prostora. Ovo lice je nadležnoj općinskoj Službi za privredu tvrdilo da su migranti ušli u prostor bez njegovog znanja, dok je iz Prve PU potvrđeno da nisu zaprimili nikavu prijavu o tome. Osim toga, na licu mjesta policija nije utvrdila tragove provale niti oštećenja, a sve upućuje na to da je zakupac poslovnog prostora dozvolio boravak migrantima s obzirom da su u objektu postavljeni kreveti za spavanje“, saopćeno je iz Općine Stari Grad Sarajevo.

Poručili su kako će Općina Stari Grad aktivno raditi na suzbijanju ovakvih pojava, a zakupci kod kojih se utvrde zloupotrebe neće biti obuhvaćeni mjerama olakšica za zakup, kao ni bilo kojih drugih, te će se tražiti da budu zakonski sankcionisani.

Na osnovu ranije izvršene policijske kontrole migranti su evidentirani i u sljedećima objektima: UG ”Tunel”, UG”Caffe 32”, Hostel “Barcelona”, Hostel “Ljubičica”, Motel “Mejdan”, Hostel “Like”, te dvije privatne kuće. Općina Stari Grad i pripadnici Prve PU nastavit će akciju kontrole i provođenja migranata u Kasarnu “Ušivak” u cilju zaštite građana, ali i samih migranata da bi se njihovo kretanje svelo na najmanju moguću mjeru kako bi se spriječilo širenje virusa.

Općina poziva građane koji imaju saznanja o ovakvim zloupotrebama da ih jave Operativnom centru na broj 033/282 336 ili na viber broj inspekcije 061/225 800.