Vlada FBiH je donijela odluku o izmjeni plana poticaja za poljoprivredu, te će se sa dosadašnjih 500.000 KM , za sjetvu zdvojiti 9 miliona KM, rekao je na pres konferenciji Kriznog štaba FBiH Šemsudin Dedić, federalni ministar vodoprivrede, poljoprivredei šumarstva.

Šemsudin Dedić, federalni ministar vodoprivrede, poljoprivredei šumarstva rekaoje kako je danas doneseno niz mjera:

” Svaki građanin se može osloniti na domaću proizvodnju i Vlada FBIH je donijela odluku o izmjeni ovogodišnjeg programa plana poticaja. Najznačajnija odluka odnosi se za za podršku sufinansiranju različitih programa pokretanja proizvodnje, poticanja proljetne i jesenske sjetve. , te će se umjesto dosadašnjih 500.000 KM , izdvojiti 9 miliona KM, kako bi pomogli poljoprivrednim proizvođačima. Naši poljoprivredni proizvođači mogu očekivati dovoljno mineralnog đubriva i sjemena”, rekao je Dedić i dodao kako će Vlada nastojati da obezbijedi i plasman proizvoda.

Iz tih sredstava, dodao je Dedić, Ministarstvo će za sve poljoprivredne proizvođače koji su izvršili ili planiraju proljetnu sjetvu osigurati sufinansiranje troškova nabave sjemena, mineralnog đubriva i zaštitnih sredstava.

Naglasio je da će jesenska sjetva organizirati uz osiguranje podrške i garanciju otkupa za Robne rezerve.

– Od kantonalnih ministarstava zatražili smo da osiguraju svim zainteresiranim poljoprivrednim proizvođačima korištenje neobrađenog poljoprivrednog zemljišta – rekao je Dedić.

Također, istakao je da su preporučili svim nivoima vlasti odgađanje plaćanja zakupnine i koncesijskih ugovora za korištenje državnog poljoprivrednog zemljišta za poljoprivrednike, kao i odgodu plaćanja naknada za koncesije po pitanju korištenja voda u periodu od tri mjeseca od dana dospijeća u 2020. godini.

– Današnjim Izmjenama Programa ukinuta su ranija ograničenja u biljnoj i animalnoj proizvodnji za fizičke osobe, poljoprivredne obrte  i pravne subjekte. Proizvođači će imati pravo na dodatni poticaj za svako ostvareno povećanje proizvodnje – pojasnio je Dedić.

Za isplatu poticaja obezbijeđeno je 10 miliona KM i ona kreće od sljedeće sedmice”, rekao je Dedić. On je pozvao kantonalna ministarstva da odrade svoj dio posla i dostave zahtjeve.

S obzirom na to da je ograničeno kretanje, dodao je Dedić, produžiće se rokovi za 30 dana, kako bi svi mogli dostaviti zahtjeve.

 S tim u vezi Ministarstvo je danas uputilo u proceduru dopune Zakona o poljoprivrednom zemljištu kako bi namjenska sredstva od pretvorbe poljoprivrednog u nepoljoprivredno zemljište kojih trenutno ima oko 20 miliona KM na računima privremeno do 30. juna 2021. godine stavilo u funkciju kantonima za podršku proljetnoj i jesenskoj sjetvi – kazao je Dedić.

Vlada FBiH pozvala je sve nivoe vlasti u FBiH da iz svojih budžeta izdvoje više sredstava za poljoprivrednu proizvodnju.

Što se tiče zaliha, Dedić je rekao kako su osigurane dovoljne količine sadnog materijala.

” Osigurane su dovoljne količine sjemena, sadnog materijala i đubriva za sjetvu, dovoljne količine veterinarskih lijekova za naredna tri mjeseca. Ministarstvo će pomoći kod uvoza materijala za poljoprivrednu proizvodnju, rekao je Dedić.

“FBiH raspolaže dovoljnim količinama hrane da prebrodi ovaj period.”, reko je Dedić i dodao kako je za provedbu ovih mjera odgovorno Ministarstvo na čijem je čelu, ali i da očekuju od poljoprivrednih proizvođača veći angažman.