Broj osoba zaraženih korona virusom u Bosni i Hercegovini i dalje raste. Do sada je oboljelo više od 260 osoba, a njih pet se oporavilo. Zabilježeno je šest smrtnih slučajeva.

Šeranić: Prva žrtva koronavirusa u RS

Preminula je prva osoba od koronavirusa u Republici Srpskoj, ovo je potvrdio na konferencija za novinare ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić. Ovo je šesta žrtva koronavirusa u BiH.

KCUS: Još četiri testirane osobe pozitivne na koronavirus

Još četiri osobe su pozitivne na koronavirus, potvrđeno nam je iz KCUS. Broj zaraženih u BiH prešao je 260.

Muškarac zaražen koronavirusom preminuo u SKB Mostar

Pacijent iz Gruda preminuo u Sveučilišnoj kliničkoj bolnici u Mostaru. 

MUP RS: Izrečeno 108 prekršaja u vezi sa zabranom kretanja

Zbog nepoštovanja Zaključka Republičkog štaba za vanredne situacije o ograničenju i zabrani kretanja lica na teritoriji Republike Srpske kojom je zabranjeno kretanje lica sa navršenih 65 godina života i više, kao i zabrane kretanje svim licima na javnim površinama u vremenu od 20,00 do 05,00 časova, u protekla 24 časa sankcionisano je 108 građana u protekla 24 časa u Republici Srpskoj.

Posebna sjednica NSRS u Banjaluci

U Banjaluci je počela posebna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske na kojoj bi poslanici trebalo da se izjasne o uvođenju vanrednog stanja u ovom entitetu. Opozicija je protiv novih mjera. Potvrđeni su i novi slučajevi zaraze korona virusom.

Nakon što su sinoć potvrđena prva dva slučaja zaraze koronavirusom u Tuzlanskom kantonu, jutros još sedmoro zaraženih. Svi zaraženi nalaze se na Infektivnoj klinici Univerzitetsko-kliničkog centra u Tuzli.

U Konjicu je kasno sinoć potvrđen jedan novi slučaj korona virusa, tako da je sada na području te općine zaražena 21 osoba. Jutros su i u Širokom Brijegu prijavljena tri nova slučaja – svi vezani za već postojeći klaster. Također, u Ljubuškom je registrovan jedan slučaj zaraze korona virusom.

Na području Hercegovačko-neretvanskog kantona zaražena je ukupno 31 osoba, a u Zapadnohercegovačkom kantonu njih 17.

U Sarajevu su, takođe, od sinoć potvrđena tri nova slučaja zaraze korona virusom. Radi se o dvije osobe s prebivalištem na području Općine Centar i jednoj sa Ilidže.

Novalić: 20.000 testova za najugroženija područja FBiH

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić kazao je da će danas biti isporučeno 20.000 testova za najugroženija područja u Federaciji, koja su pogođena pandemijom korona virusa.

Nakon što je jučer Kliničkom centru u Sarajevu dostavljeno 1.000 testova i Mostaru 500, danas je raspoređeno i poslano 20.000 testova za bolnice u svima kantonima Federacije Bosne i Hercegovine.

ZJZFBiH: Potvrđeno 95 slučajeva zaraze korona virusom

Iz Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH objavili su da je do sada u Federaciji BiH potvrđeno 95 slučajeva zaraze korona virusom, te da su četiri osobe preminule. Ističe se da su u FBiH obavljena 737 testa na novi korona virus.

Od 95 slučajeva, u odnosu na posljednji izvještaj juče u 10 sati, 21 je novi, naglašavaju iz ZJZFBiH. Najviše slučajeva zaraze koronavirusom 33 zabilježeno je u Hercegovačko-neretvanskom kantonu, slijede Zapadnohercegovački kanton sa 17, Kanton Sarajevo sa 13, te Tuzlanski sa devet. U Unsko-sanskom i Zeničko-dobojskom kantonu potvrđeno je po osam slučajeva oboljenja COVID-19, Bosansko-podrinjskom pet, a po jedan u Posavskom i Srednjobosanskom.

Dodaje se da su dva veća klastera vezana za događaj u Konjicu, do sada 31 potvrđen slučaj i evidentirana treća generacija kontakata, kao i slučaj u Mostaru sa sedam potvrđenih slučajeva.

Novi slučajevi u Širokom Brijegu

U Širokom Brijegu korona virusom zaražene su još tri osobe, čime je broj oboljelih u Zapadnohercegovačkom kantonu porastao na 16.

Šeranić: Sedam novih slučajeva u RS

Novih je sedam slučajeva zaraze od koronavirusa u BiH, ovo je saopštio ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić.

Sedam novih slučajeva u Tuzlanskom kantonu

U Tuzlanskom kantonu jutros je potvrđeno još sedam novi slučajeva zaraze korona virusom, javila je reporterka BHRT-a. Juče su u tom kantonu registrovana prva dva slučaja, jeean iz Lukavca, drugi iz Tuzle.

Brod: U šatorskom karantinu smješteno 55 lica

U šatorskom karantinu u Brodu smješteno je 55 lica koja čekaju rezultate testiranja urađenog nakon što su na graničnom prelazu ušli u BiH, rekao je komandant opštinskog Štaba za vanredne situacije Ilija Jovičić.

Jovičić je jutros na “Fejsbuk” profilu napisao da su među tim licima i dva iz Broda koji će u slučaju negativnog nalaza biti upućeni u Tenisku dvoranu u Brodu, gdje će u karantinu provesti 14 dana, a u slučaju pozitivnog nalaza biće prevezeni na liječenje i izolaciju u Banjaluku.

Bh. građani koji su avionom doputovali iz Rima stigli u Studentski dom na Bjelavama

Bosanskohercegovački građani, koji su sinoć avionom sletjeli u Sarajevo iz Rima, prevezeni su u Studentski dom u naselju Bjelave, koji će narednih dana služiti kao karantin. U avionu iz Rima, koji je sinoć sletio na Međunarodni aerodrom Sarajevo, nalazilo se 47 bosanskohercegovačkih građana, potvrdila je za AA portparolka Granične policije Franka Vican.

“Izvršene su provjere. Iako je Graničnoj policiji najavljeno da će ih biti 51, njih četvero je odustalo od leta”, pojasnila je Vican.

Bh. građani koji su avionom doputovali iz Rima stigli u Studentski dom na Bjelavama
Foto: Mustafa Öztürk – Anadolu Agency

Snježana Novaković Bursać pozitivna na koronavirus

Poslanica SNSD-a u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine Snježana Novaković Bursać pozitivna je na koronavirus. Ona je jedna od 100 osoba u Banjoj Luci koje su smještene u izolatoriju u Studentskom centru “Nikola Tesla”.

Kako je Novaković Bursać napisala na zvaničnom Facebook profilu, trenutno se osjeća dobro, a njena klinička slika najviše liči na blažu prehladu.

Još dva pozitivna slučaja na koronavirus u Unsko-sanskom kantonu

Klinički centar Univerziteta u Sarajevu potvrdio još dva pozitivna slučaja na koronavirus u Unsko-sanskom kantonu (USK), pa je u tom dijelu Bosne i Hercegovine sada zaraženo šest osoba, dok su i dva smrtna slučaja povezana s bolešću COVID-19.

Četvrti umrli od koronavirusa, umro pacijent u Bihaću

U Kantonalnoj bolnici “Dr. Irfan Ljubijankić” u Bihaću umro je još jedan pacijent pozitivan na koronavirus, potvrđeno je za BHRT iz kantonalne bolnice. Navode da je pacijent već bio ugroženog zdravstvenog stanja. Riječ je o 67-godišnjem pacijentu. Ovo je četvrta smrt u BiH izazvana koronavirusom.

Dva nova slučaja Covida-19 u Širokom Brijegu

U večernjim satima potvrđena su dva nova slučaja covida-19 u Zapadnohercegovačkom kantonu.

Riječ je o kontaktima prvozaražene osobe u Širokom Brijegu, a radi se o bebi i ženi, potvrdio je za BHRT ravnatelj Uprave civilne zaštite ZHK-a Drago Martinović.

Prvi slučaj infekcije novim koronavirusom u ZHK-u zabilježen je u utorak. Radi se o starijoj ženskoj osobi koja je u međuvremenu prebačena na Kliniku za infektivne bolesti SKB Mostar i priključena je na respirator.

Ukupan broj zaraženih u ZHK-u sada je trinaest, devet u Širokom Brijegu i četiri u Grudama.

U Republici Srpskoj registrovanа su 34 nova slučaja virusa korona

U Republici Srpskoj registrovanа su 34 nova slučaja virusa korona, rekao je na konferenciji za novinare ministar zdravlja i socijalne zaštite Alen Šeranić.


Trenutni broj zaraženih u Srpskoj iznosi ukupno 155.