U Višegradu je pokrenut servis dostave knjiga iz Narodne biblioteke „Ivo Andrić“ na kućnu adresu građanima starijim od 65 godina bez obzira na to da li su njeni članovi.

Priče skrivene među koricama knjiga često nas savjetuju, podsjećaju na zaboravljene lekcije, vode u daleke i nepoznate krajeve, lagano i sigurno, bez novca i karte.

Važno je samo pokrenuti radoznalost i dodati malo mašte. To onima koji uživaju u društvu knjiga nije teško, posebno u vrijeme zabrane kretanja. Poklonici pisane riječi stariji od 65 godina dali su se u potragu za omiljenim naslovima, uz korištenje mogućnosti dostave knjiga.

GOJKO MACANOVIĆ, član biblioteke

„Odlično je, sve što dođe pod ruku to čitam, a ponekad biram. Nemam poseban trend, to ostavljam drugim. Ovo je najblaže rečeno humano, a dalje ne znam kako će ko razumjeti, ako neko učini uslugu treba poštovati“

Knjige dostavljaju po određenim uputstvima i mjerama, dezinfikovane u najlonske vrećice onako kako je propisano maskama i rukavicama na propisаnoj udaljenosti.

DRAGAN VUKOVIĆ, bibliotekar

„Narodna biblioteka Ivo Andrić je u dogovoru sa Kriznim štabom opštine Višegrad proširila aktivnost koju smo imali, a to je dostava knjiga licima starijim od 65 godina koji nisu u mogućnosti da se kreću jer im je zabranjeno kretanje na javnim površinama. Dostavu vršimo svakim radnim danom od 8 do 13 časova“

Biblioteka „Ivo Andrić“ broji više od 40.000 naslova, a godišnje имају 1.000 чланова. Dragocjeni dio je i Spomen zbirka književnika i nobelovca Ive Andrića, koja broji više od 500 naslova i periodičnih publikacija, na više od 30 jezika.