Koronavirus se širi u zemljama regiona, najviše zaraženih imaju Srbija i Hrvatska. U Srbiji je trenutno 13 preminulih od zaraze virusom, dok je u Hrvatskoj šest.

Vučić: Od danas kreće pomoć za Republiku Srpsku

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je da će od danas Srbija početi da šalje pomoć Republici Srpskoj.

On je sinoć za TV “Prvu” rekao da država u ovoj situaciji kada se bori sa epidemijom virusa korona ne može da ispoštuje baš sve procedure.

“Ali, moramo da se borimo za naš narod. Mislite da smo poštovali međunarodne zakone kada smo prebacivali šlepere na Kosovo? Ili kada budemo slali pomoć u Republiku Srpsku”, dodao je on.

Na Kosovu tri nova slučaja zaraze koronavirusom

Na Kosovu su potvrđena još tri nova slučaja zaraze koronavirusom, čime se broj zaraženih povećao na 94.

Nacionalni institut javnog zdravlja Kosova saopštio je da je danas, 29. marta u laboratoriji molekularne mikrobiologije testirano 45 uzoraka, od kojih su tri bila pozitivna na koronavirus.

Srbija: Izliječena 54 pacijenta od virusa COVID-19

U Srbiji je od virusa korona izliječeno 54 ljudi, izjavila je premijer Ana Brnabić.

Brnabićeva je podsjetila da je zaraženo 741, a umrlo 13, te ukazala na važnost da građani budu odgovorni i svjesni da je samoizolacija važna u borbi protiv ovog virusa.

Brnabićeva je napomenula da je Srbija nabavila novih 480 respiratora, a da je do sada stiglo osam teretnih aviona sa potrebnom medicinskom opremom, a očekuje se još 12.

U privremenoj bolnici u Beogradu trenutno 33 pacijenta

U privremenoj bolnici na beogradskom Sajmu trenutno se nalazi 33 pacijenta sa najlakšom kliničkom slikom, saopštio je državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Srbije Berislav Vekić.

Vekić je rekao da su oko 13 časova počeli da preuzimaju pacijente iz prijestoničkih kliničko-bolničkih centara, te da tokom prebacivanja ljudi na Sajam nije bilo nikakvih problema.

On je pojasnio da lakša klinička slika podrazumijeva da su pacijenti došli “na svojim nogama”, bez stomačnih ili respiratornih tegoba, a da se na Sajam izmještaju radi praćenja stanja i da ne bi širili COVID-19 među članovima porodice ili prijateljima, prenosi Beta.

U Srbiju stiglo 90 tona zaštitne opreme

Avion sa 90 tona medicinske zaštitne opreme koju je Srbija kupila za borbu protiv koronavirusa sletio je na aerodrom “Nikola Tesla” u Beogradu.

Hrvatska nabavila 12,5 tona medicinske opreme iz Kine

U Zagreb je iz Šangaja sletio avion kompanije China Eastern Airlines kojim je stiglo 12,5 tona medicinske opreme potrebne za borbu protiv novog koronavirusa.

Riječ je o prvom od letova kojima će iz Kine pristizati oprema potrebna zdravstvenom sistemu i svim službama, saopštili su iz Vlade Republike Hrvatske.

“Ujedno, subotnjim dolaskom 10 tona zaštitne opreme večernjim letom iz Šangaja u Frankfurt, Vlada Republike Hrvatske je osigurala preko 20 tona zaštitnih maski, odijela i naočala. Oprema će iz Frankfurta danas biti prevezena u Hrvatsku“, naveli su iz Vlade.

Srbija: Nova tri smrtna slučaja u vezi s koronavirusom, ukupno 13

U Srbiji su u prethodna 24 časa registrovana još tri smrtna slučaja u vezi sa koronavirusom, pa je ukupan broj umrlih u vezi sa tom infekcijom porastao na 13, izjavila je danas zamjenica direktora Instituta Batut Darija Kisić Tepavčević.

Ona je kazala da je u Kliničkom centru Vojvodine u Novom Sadu umro 62-godišnji pacijent koji je bolovao od hipertenzije, gojaznosti i oboljenja bubrega.

 U KBC Dragiša Mišović u Beogradu umrle su žene od 82 i 86 godina koje su imale i druga oboljenja.

U Srbiji 82 nova slučaja zaraze koronavirusom, broj zaraženih 741

Ministarstvo zdravlja Srbije saopštilo je danas da je registrovano novih 82 slučaja zaraze koronavirusom i da je sa tim ukupan broj zaraženih 741.

Kako je navedeno na sajtu covid.rs, od posljednjeg izvještaja do 15 časova, testirani su uzorci 376 osoba od kojih je 294 imalo negativan test na koronavirus.

Crna Gora: Drugi smrtni slučaj zbog koronavirusa

U Kliničkom centru Crne Gore preminula je druga osoba pozitivna na koronavirus.

Kako je saopšteno iz Kliničkog centra, pacijent (79) je bio bez znakova teškog oštećenja respiratorne funkcije i nije bio kandidat za respirator.

Hrvatska: Šesta žrtva koronavirusa, 713 zaraženih

Virus korona u Hrvatskoj je uzeo još jednu žrtvu, pa je broj ukupno preminulih povećan na šest, potvrdio je hrvatski ministar zdravlja Vili Beroš.

Beroš je na konferenciji za novinare rekao da je preminuo 83-godišnji pacijent u Kliničkoj bolnici Dubrava, koji je bio teški bolesnik.

Od virusa je oboljelo 713 lica, među kojima je 56 novozaraženih, prenose hrvatski mediji.

U Sloveniji 730 zaraženih, dvoje umrlo

Broj zaraženih koronavirusom u Sloveniji povećao se za 46, pa ih je sada ukupno 730, a broj umrlih povećan je za dva, pa ih je sada ukupno 11, objavio je ured za informiranje slovenske vlade u nedjelju.

Iz Šangaja stiže pomoć za Hrvatsku

U Hrvatsku danas stiže avion iz Šangaja, prepun zaštitne opreme, maski, odijela i rukavica, prenosi HRT.

Avion bi trebalo da sleti oko 14.00 časova.

Hrvatska trenutno posjeduje preko 800 respiratora, što transportnih, što stacionarnih. Putem zajedničke nabavke Evropske komisije, naručeno je još 165.

Vojska Crne Gore raspoređena širom zemlje

Širom Crne Gore na terenu je 200 pripadnika crnogorske Vojske, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Ministarstvo je na Tviteru objavilo da su oni su zaduženi za dekontaminaciju, čuvanje karantina i Kliničkog centra Crne Gore.

Srbija: Broj preminulih povećan na 11

Na Klinici za infektivne bolesti Kliničkog centra Vojvodine preminuo je 62-godišnji pacijent iz Kikinde, inficiran koronavirusom.

Slovenija: Vlada uvodi nove mjere, usvojen paket pomoći od 3 milijarde evra

Vlada Slovenije usvojila je paket pomoći privredi i stanovništvu tokom epidemije koronavirusa, vrijedan oko tri milijarde evra, te donijela nove mjere ograničenja kretanja s ciljem suzbijanja širenja infekcije.

Prema donesenim mjerama, objekti i zgrade sa više stanova moraće ubuduće biti dezinfikovani najmanje dva puta dnevno, a u prodavnicama će od ponedjeljka između 8.00 i 10.00 časova smjeti kupovati samo lica sa invaliditetom, trudnice i penzioneri.

Za još dvije sedmice je produžena uredba o zabrani ulaska putnika u Sloveniju iz zemalja koje nisu članice EU.

Virus korona do sada je u Sloveniji potvrđen kod 684 lica, a umrlo je devet ljudi.

Srbija dobila pomoć od Ujedinjenih Arapskih Emirata

Avion sa zaštitnim sredstvima za borbu protiv koronavirusa, koja je prvi dio pomoći Ujedinjenih Arapskih Emirata, sletio je rano jutros u Beograd.

U prvom dijelu ove donacije ukupno je 10 tona pomoći. Riječ je o 13.750 zaštitnih i 15.000 bolničkih odijela, ‪500.000 rukavica, 30.000 sredstava za zaštitu cipela, 20.000 maski, te 6.000 sanitizera.

Najteži dani u Srbiji tek se očekuju

U Srbiji je do sada registrovano 659 slučajeva koronavirusa, dok je život izgubilo 10 osoba. Broj novooboljelih značajno je skočio u prethodnih 48 sati, a prema najavama stručnjaka, najteži dani u Srbiji tek se očekuju. Zbog toga je Vlada Srbije uvela nove mjere u pokušaju da spriječi širenje zaraze, dok su montažne bolnice spremne u Beogradu, Nišu i Novom Sadu.

Hrvatska: Broj zaraženih prešao 650

U Hrvatskoj je u jednom danu potvrđena 71 novozaražena osoba, pa je ukupno 657 oboljelih od koronavirusa. Nažalost, preminule su još dvije osobe, pa ih je ukupno petero. Na respiratoru je 19 pacijenata, a 49 osoba se oporavilo.

Na Kosovu dva nova slučaja zaraze koronavirusom, ukupno 90

Nacionalni institut javnog zdravlja Kosova potvrdio je danas još dva nova slučaja zaraze koronavirusom na Kosovu, čime se broj zaraženih povećao na 90.

Crna Gora: Dva nova slučaja zaraze

Dva nova slučaja oboljenja od virusa korona potvrđena su u Crnoj Gori, gdje su sada ukupno oboljele 84 osobe, rečeno je u crnogorskom Institutu za javno zdravlja.