U vrijeme ograničenog kretanja zbog pandemije koronavirusa, jedan od najvećih izazova roditeljima jeste kako provesti kvalitetno vrijeme sa djecom. Uz poslove i obaveze, kao i online nastavu, teško je među četiri zida osmisliti edukativne i zdrave aktivnosti. Kako bi pomogli roditeljima, u UNICEF-u su pokrenuli 15-dnevni izazov “Ostani kući”.

Djeca različitih uzrasta imaju i različite potrebe, a uz poslove i obaveze, roditelji imaju, čini se, nemoguću misiju da te potrebe zadovolje. Projekat UNICEF-a ponudiće 15 različitih aktivnosti, uz koje se roditelji mogu još više povezati sa djecom, zabaviti ih i uposliti, ali i pomoći razvoju njihovih motoričkih sposobnosti.

“Riječ je o jednom rasporedu igara gdje roditelji i djeca mogu da se zabave, da nauče nešto novo i da, naravno, djeca smanje onaj nivo anksioznosti i stresa kojem su sigurno izloženi”, izjavila je Nineta Popović iz UNICEF BiH.

Nemaju svi roditelji dovoljno vremena i prostora za djecu, nismo ni svi jednako kreativni, a vrijeme interneta i društvenih mreža sve nas je pomalo ulijenilo. Selma Hadžimuratović, fotografkinja i majka troje djece, pronalazi svakodnevno različite aktivnosti kojima im zaokuplja pažnju.

“Meni ovo nije ništa novo, biti sa djecom… jedino što smo sada iskoristili da malo radimo neke stvari za koje nemamo vremena. Ajnu učim da šije i plete, recimo… Namik voli da kuha pa mi pomaže oko ručka, večere…”, kaže Hadžimuratović.

Stručnjaci ističu da optimalan razvoj djece uveliko zavisi od interakcija koje imaju sa ljudima iz okruženja, posebno od odnosa sa najbližima.

UNICEF poziva roditelje da prihvate izazov i da na društvenim mrežama dijele video klipove ili fotografije svakodnevnih aktivnosti sa djecom.