Kriza zbog pandemije koronavirusa napravila je širom svijeta velike probleme u aviosabraćaju. Prepolovljeni su prihodi aviokompanija, a saobraćaj je smanjen za 90 odsto. Sve destinacije i letovi sa tri aerodroma u našoj zemlji su obustavljeni, a od sutra i na Međunarodnom aerodromu Sarajevo.

Štete, direktne i indirektne, se tek zbrajaju. No, prave vidljive posljedice mogle bi se osjetiti tek za dva mjeseca.

Situacija u kojoj su se našli aerodromi u Bosni i Hercegovini teška je i neizvjesna. Posebno za tuzlanski aerodrom koji se finansira jedino prihodima od prometa putnika. Kako su letovi obustavljeni, tako je i reduciran broj radnika na minimum, a ukoliko se ovo stanje ne promijeni i
kriza potraje, moguće je i smanjenje broja radnika. Aerodrom je otvoren jedino za transport medicinske opreme. Bit će teško vratiti i sve aviolinije koje su dosad prometovale na tuzlanskom aerodromu.

Sve destinacije i sve linije sa banjalučkog aerodroma su obustavljene – direktor aerodroma očekuju određene posljedice o pitanju finansijskog poslovanja, ali kako je kazao, neće biti otpuštanja radnika. I za mostarski aerodrom će biti velikih finansijskih problema, no nadaju se pomoći kantonalnih i federalnih vlasti u prevazilaženju krize. Trenutno je oko 56 radnika na aerodromu u Mostaru raspoređeno u službi sigurnosti.

Od sutra na sarajevski aerodom slijetaće samo kargo i avioni koji će dopremati medicinsku pomoć potrebnu za borbu protiv koronavirusa. U narednom periodu očekuje se otvaranje jednog malog vazdušnog mosta, a dinamika će zavisiti od potreba.

U novoj analizi Međunarodne asocijacije avioprevoznika navedeno je da će avikompanije tokom 2020. godine zbog pandemije koronavirusa izgubiti 233 milijarde eura te da će do kraja maja zbog koronavirusa bankrotirati 50 posto aviokompanija. Ni zemlje regije nisu u boljoj situaciji, hrvatska
avioindustrija bi zbog koronavirusa mogla izgubiti između 600 miliona i dvije milijarde kuna. Na dubrovačkom aerodromu, koji je u međuvremenu zatvoren, prije nekoliko dana izašli su s procjenom da će u martu i aprilu imati gubitak od 40 miliona kuna.