Nakon sjednice Štaba za vanredne situacije, održan je press na kojem je premijer RS Radovan Višković saopštio nove odluke.

Na sjednici Vlade RS donešena je odluka da prethodna odluka koja je važila o ograničavanju cijena proizvoda osnovnih životnih namirnica stavljena je van snage, donešena je nova koja glasi da marže na osnovne životne namirnice će biti postavljene na nivo od 05.03.2020. godine. Proširiće se broj artikala i proizvoda na koji se odnosi sama odluka.

U prevodu, sve životne namirnice koje su imale određene marže koje su imale petog marta imaće istu maržu u narednom periodu. Tako će se izbjeći priča kako su nabavne cijene u međuvremenu porasle.

Bilo je ograničeno kretanje ljudima starijim od 65 godina. Odluka je jednim dijelom iskorigovana. narednih 14 dana dozvolkjeno je osobama starijim od 65 godina da mogu dva puta sedmično izaći od 7 do 10 časova, i to utorkom i petkom. Ujedno se mole ostali građani da se ovim terminima ne kreću, ne prave gužvu i da svoje potrebe završavaju u drugim terminima.

Višković je istakao da će starosna granica za stanovnike ruralnih područja biti 75 godina kako bi im omogućili da obavljaju svoje poslove na imanjima.

Što se tiče objekata koji se bave trgovinom, sada je omogućeno objektima koji prodaju tehničku robu, ustanovama i objektima sa građevinskim materijalom, vodoinstalacijom i elektroinstalacijom takođe da neometano rade.

Višković je istakao da se dogovor o izdavanju rješenjima o samoizolaciji ne poštuju. Naveo je da se na određenim graničnim prelazima u FBiH ta rješenja ne izdaju nego se samo usmeno kaže građanima da se jave svom nadležnom Domu zdravlja. Kao primjer, naveo je GP Izačić i još neke u Trebinju da se od sanitarne inspekcije ne izdaju rješenja, što pravi pometnju, kako je rekao, u smještaju tih osoba u RS u karantinu.

Višković je naveo da će tokom dana uputiti pismo Fadilu Novaliću u kojem će tražiti da se ova odluka maksimalno ispoštuje kako je i dogovoreno.

Biće omogućen rad pijacama, s tim da će se izdati uputstvo kako da pijace rade u narednom periodu.

Iz budžeta RS je do današnjeg dana izdvojeno 30 miliona KM za zdravstveni sektor kako bi mogao da funkcioniše što bolje u ovim vremenima.