Predsjednici Ruske Federacije i Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Vladimir Putin i Donald Trump razgovarali su danas o širenju koronavirusa u svijetu.

U saopćenju iz Kremlja se navodi da su Putin i Trump tokom telefonskog razgovora izrazili zabrinutost zbog epidemiološke slike koja se svakodnevno drastično pogoršava u svijetu te su razmijenili informacije o poduzetim mjerama suzbijanja širenja virusa u njihovim zemljama.

“Razgovarano je o mogućnostima saradnje dvije zemlje u borbi protiv širenja koronavirusa“, navodi se u saopćenju.

Putin i Trump su također razmijenili stavove i trenutnoj situaciji na globalnom tržištu nafte i dogovorili nastavak bilateralnih konsultacija na te teme.

Nedugo nakon razgovora dvojice lidera, telefonom su o istim temama razgovarali i šefovi diplomacija Sergey Lavrov i Mike Pompeo. Oni su razgovarali o implementaciji zaključaka sa nedavnog samita lidera G-20.

Koronavirus se krajem prošle godine pojavio u kineskom gradu Wuhanu, a Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) je 11. marta ove godine proglasila globalnu pandemiju COVID-19.

U svijetu je koronavirusom zaraženo više od 750.000 ljudi, a od posljedica zaraze umrlo je više od 35.300, dok je izliječeno 156.800 oboljelih.