Sjedinjene Države su produžile sankcije kojima se ograničava nuklearni program Irana za još 60 dana, uprkos zahtjevima Teherana da se ublaže sankcije tokom pandemije virusa korona radi sprečavanja humanitarne i ekonomske krize.

State Department je saopštio da će Sjedinjene Države nastaviti da koriste sva diplomatska i ekonomska sredstva radi ograničavanja onoga što u Washingtonu nazivaju “iranskim destabilizujućim aktivnostima širenja”.

Podsjetimo, Sjedinjene Države su ponovo uvele sankcije Teheranu nakon što je Washington 2018. istupio iz Sporazuma o nuklearnom programu Irana iz 2015. godine. Potez Sjedinjenih Država oštro su kritikovale Evropska unija, Rusija i Kina, koje su dio pomenutog sporazuma.

Američki predsjednik Donald Trump tvrdio je da je Islamska Republika Iran tajno kršila Sporazum, ali je Međunarodna organizacija za atomsku energiju u to vrijeme potvrdila da se Iran ponaša u skladu sa uslovima iz postignutog sporazuma.

Nakon niza američkih sankcija, Teheran je počeo da smanjuje privrženost Sporazumu. Iran je obećao da će ponovo početi da poštuje sporazum, ukoliko Evropska unija omogući ukidanje sankcija.

Iranski ministar vanjskih poslova Muhamed Džavad Zarif upozorio je da sanckije vode ka humanitarnoj katastrofi, jer državljanima Irana ometaju pristup lijekovima koji mogu da spase živote.