Pozorišno dokumentarna izložba “Virtuelno TKT-festovsko razdrmavanje s Dušanom Kovačevićem”, bit će prikazana večeras na web i Facebook stranici Teatra kabare Tuzla.

Izložba obrađuje festivalsku dimenziju djela tog najznačajnijeg živog komediografa južnoslovenskog prostora, čiji je angažman u scenskim djelatnostima raznolik i sadržajno širok.

Autor izložbe je Srđan Vukadinović sa saradnicima Emirom Hukićem, Unom Isić, Avdom Smajićem, Edom Memićem i Jakubom Halilovićem.

Prisustvo Dušana Kovačevića u južnoslovenskom teatarskom sistemu se određuje kao angažman najvećeg dramskog pisca – živog klasika.

Međutim, nije značajan njegov opus samo u teatarskoj umjetnosti, već i u najmanje još dva vida umjetničkog ispoljavanja i to onom u filmskom, odnosno televizijskom prostoru.

Scenski opus Dušana Kovačevića, s jedne strane, obuhvata spisateljsko djelo dramskog pisca, kao i filmskog i televizijskog scenariste i, s druge strane, njegov rediteljski angažman u pozorišnim predstavama i filmovima za koje je on autor tekstualne potke.

Tu je i njegov angažman pozorišnog producenta, budući da je osnivač i direktor jednog od najprestižnijih južnoslovenskih kazališta – Zvezdara teatra iz Beograda.