Ministar sigurnosti BiH Fahrudin Radončić i predsjednik Koordinacionog tijela za zaštitu spašavanje BiH rekao je kako je Koordinaciono tijelo uradilo svoj posao i da sada taj posao treba da preuzmu medicinari.

Ministar sigurnosti i predsjednik Koordinacionog tijela za zaštitu i spašavanje Fahrudin Radončić rekao je na pres konferecnciji iu Sarajevuo kako je Koordinaciono tijelo završilo jednu etapu, potpisalo sve potrebno s dva entireta,a 23.marta organizirali informativno donatorsku konferenciju.

Nakon toga Zoran Tegeltija dobio je pismo od europskog komesara za proširenje koji je obavijestio o pomoći od 80 miliona 500 000. KM. kao prvu pomoć Evropske unije . Ja mislim da smo na toj konferenciji obezbijedili još dvadesetak, tako da je Koordinaciono tijelo uradilo strateški posao “,rekao je Radončić.

Također, dodao je on, odredili su kontakt tačke između entitetskih i drugih kriznih štabova sa međunarodnim donatorima.

– Završili smo posao da sutra Vijeće ministara BiH, ako se usvoji, otvori podračun za inozemne i domaće donatore kojim će isključivo raspolagati Vijeće ministara BiH. Ono će donositi odluke, nikakav pojedinac. Mislim da je time, sa još nekoliko važnih stvari sa kojima smo otišli prema Vijeću ministara BiH, u strateškom smislu Koordinaciono tijelo za zaštitu i spašavanje završilo svoju stratešku ulogu. pojasnio je ministar Radončić.

Smatra da je time Koordinaciono tijelo završilo svoju stratešku ulogu:

Ono sade postaje da kažem jedna vrsta skladišta za razne pomoći i mislim da je sada faza da se ono prepustiti menadžerima koji će ovo da vode. Koordinaciono tijelo ima sva iskustva i koordinate, a ja kao predsjednik jedne stranke i ministar sigurnosti ne želim da imam direktan doticaj sa donacijama. 

Ministarstvo sigurnosti BiH mora da nastavi sa svojim radom, imamo dosta posla. Sada koordinaciona tijela treba da vodi neko iz medicinske struke ili neki vrsni menadžer iz zdravstva. Ja kao minsitar sigurnosti ću se u svom punom kapacitetu nastaviti da baviti svojim poslom i bit ću na raspolaganju i dalje”, rekao je Radončić.

Poručio je da je sada vrijeme da se rasporede snage, da bi bili efikasniji u borbi sa pandemijom.

“Mi smo kao koordinaciono tijelo, primjećujući nedostatke sa terena tražili od oba entieta, odnosno od njihovih kriznih štabova, da nam naprave sve ono što je neophodno da bi se mogli nositi sa krizom. Sa svim potrebama smo upoznali donatore, sve ambasade i mislim da je u ovom trenutku najvažnije da znamo da se borimo protiv smrti i tu nema mjesta politici,rekao je Radončić. 

Pozvao je da se omogući našim medicinskim radnicima da rade, da poštujemo naredbe kriznih štabova , te poručio da, ako se budemo svega pridržavali ,više će nas preživjeti.

Ministar Radončić je, odgovarajući na novinarsko pitanje da li će osobe koje krše mjere nadležnih institucija biti krivično gonjene, odgovorio je da one moraju biti krivično gonjene.

– Ljudi koji hodaju i šire virus su praktično hodajuće ubice i država ima pravo da zaštiti većinu, odnosno ljude koji se pridržavaju toga, tako što će pokrenuti krivičnu odgovornost. Toga će sigurno biti – kazao je Radončić.


Tagovi: Fahrudin Radončić Ministarstvo sigurnosti BiH