Evropska unija je započela novu pomorsku misiju u Sredozemnom moru sa ciljem sprovođenja embarga UN na uvoz oružja u Libiju.

Nova misija je započeta nakon što je Italija blokirala raniju operaciju, tvrdeći da su ratni brodovi privlačili pažnju migranata.

Operacija pod nazivom “Irini”, što na grčkom jeziku znači “mir”, počeće sutra i trajaće godinu dana.

Evropski savjet je saopštio da će glavni zadatak operacije biti da se sprovede embargo na oružje upotrebom vazdušnih, satelitskih i pomorskih sredstava.

“Misija će, konkretno, moći da vrši pregled plovila na moru kod obale Libije za koja se smatra da prevoze oružje ili povezane materijale u tu zemlju i iz nje”, navodi se u saopštenju.

Tokom misije će se prikupljati i podaci o krijumčarenju goriva i nafte iz Libije i pomagaće se libijskoj obalskoj straži, uključujući obuku njenih članova, javio je AP.

Ranija misija EU pod nazivom “Operacija Sofija” započeta je nakon što je nekoliko desetina hiljada migranata krenulo preko Sredozemnog mora 2015. godine u potrazi za boljim životom u Evropi.

Bivše italijanske populističke vlasti blokirale su korišćenje brodova u misiji, jer su plovila često upotrebljavana za spasavanje migranata. Avioni i bespilotne letjelice i dalje su se koristili u misiji.

Humanitarne grupe bile su šokirane naizgled apsurdnom perspektivom pomorske operacije bez ijednog plovila i optužile su EU da ostavlja na cjedilu one koji traže utočište u Evropi.