Udruženja potrošača u Republici Srpskoj očekuju objavljivanje iznosa marže i okvira cijena proizvoda, koje mogu da očekuju nakon nove Odluke entitetske Vlade. Vlada je, naime, donijela Odluku da u narednih 14 dana ograniči marže na nivo od 5. marta za osnovne životne namirnice i još neke proizvode.

Nakon što su trgovci počeli da povlače sa polica proizvode za koje je porasla nabavna cijena, a Vlada im ograničila krajnje cijene, došlo je do promjene Odluke. Sada je umjesto cijene ograničena marža na ove proizvode.

“Sve životne namirnice koje su imale određene marže na datum 5.3.2020. istu tu maržu će imati u narednom periodu i izbjeći ćemo priču kako su nabavne cijene porasle i ne mogu da se nabavljaju kako se ne bi pravili gubici”, rekao je predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković.

Stavljanje van snage prethodne Uredbe o cijenama inicirala je Privredna komora Republike Srpske. Zadovoljni su promjenom odluke koja će, vjeruju, uticati na nesmetan plasman proizvoda i spriječiti gubitke trgovcima.

“Ono što je važno sada da se samo proširi Uredba o ograničavanju marži na osnovne životne namirnice i da ta Uredba se samo proširi dodatnim brojem proizvoda koji bi bili dodatno kontrolisani i da se omogući nesmetan plasman proizvoda na domaće tržište”, kazao je portparol Privredne komore RS Vladimir Blagojević.

U Udruženju građana „Don“, koje se bavi pravima potrošača, pozdravljaju odluku Vlade uz prijedlog njene dopune. Da se uz listu proizvoda objavi i iznos marže i okvir cijena koji može da se očekuje kako potrošači ne bi bili zbunjeni.

Potrošači nisu u potpunosti sigurni u rast cijena, jer su i suzili broj artikala koje kupuju u ovim neizvjesnim danima. Uočavaju, međutim, neke druge trendove koje do sada nisu primjećivali.

Vlada RS je u utorak odlučila i da dopusti rad trgovinama elektronskom opremom, građevinskim i vodomaterijalom, te pijacama, uz napomenu da se pravila uvedena zbog epidemije koronavirusa moraju strogo poštovati.