Predsjednica Kriznog štaba Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo (KS), prof. dr. Aida Pilav rekla je kako je dosad u KS laboratorijski potvrđeno 28 slučajeva na korona virus.

”Jučer je testirano 49 naših sugrađana i nova su četiri pozitivna sugrađana, što ukupno čini 28. Broj sugrađana koji su u samoizolaciji, kao izrečenoj mjeri od strane inspekcije je 1.918, iz samoizolacije je izašlo 1.350 sugrađana, to se veže za onaj period kad je broj samoizolacije bio veći i kada je bila veća mobilnost naših sugrađana koji su dolazili iz ugroženih zemalja”, rekla je Pilav.

Dodala je kako je ukupan broj dosadašnjih testiranja u KS 321, te da 17 mobilnih timova Doma zdravlja kontinuirano radi na testiranjima koja su utvrđena po medicinskim i epidemiološkim indikacijama.

Pilav je kazala i kako se u posljednje vrijeme dešava da osoba koja je bila naručena za testiranje, nije nalazila na adresi, zbog čega je pozvala sugrađane da se ponašaju odgovorno.

”Hospitaliziranih na Kličničkom centru Univerziteta Sarajevo ima pet, radi se o srednje teškoj slici i niko nije priključen na respirator”, rekla je Pilav.

Pored toga, Pilav je rekla kako u KS i FBiH ima dovoljno laboratorijskih testova, a u subotu je stigao jedan kontigent opreme te da nema mjesta zabrinutosti.

Pilav je pojasnila kako nošenje maske sprečava kontakt ruku s licem. Ukazala je i na značaj održavanja higijene te održava socijalne distance.

”Tačno je da se zdravstvene ustanove u KS stavile na taj nivo pružanja zdravstvene zaštite koji nije tako promptan, frekventan kao što je bio u periodu prije pandemije. Uskoro mi idemo i s proglašenjem epidemije u Federaciji BiH što znači da je ograničen broj dolazaka unutar zdravstenih ustanova“, rekla je Pilav.

Odgovorila je na pitanje o tome da li je povećeni broj novozaraženih korona virusom u KS zabrinjavajući.

”Broj novozaražnih korona virusom trenutno u KS, trenutno nije zabrinjavajući. Mi govorimo o 321 testiranju i pozitivnih 28, znači manje od 10 posto, što govori u prilog jedne dosta dobro održavane situacije“, rekla je Pilav.

Dodala je kako će naredne dvije od ključnog značaja jer će se znati da li će doći do eksponencijalnog rasta.

Pilav je pozvala na poštivanje izrečenih mjera, naročito one koji se nalaze u samoizolaciji.

“To je mjera koja je jako značajna, to je ono što nas može zadržati cirkulaciju virusa, odnosno transmisiju virusa u lokalnoj zajednici”, rekla je Pilav.