Član Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda Milorad Dodik, istakao je da je privredni i ekonomski rast u BiH zaustavljen, ali nije uništen kao što je bilo tokom poplava, te da se treba spremiti za scenario koji govori da će privreda pasti za nekih 10 odsto.

“Na nivou BiH imamo mjere u vezi sa Centralnom bankom BiH koja je inertna i ne koristi ni građanima niti BiH. Nije bila u funkciji ove krize i značajno je smanjila naše mogućnosti upravljanja krizom”, konstatovao je Dodik.

Govoreći o usvajanju budžeta na nivou BiH, Dodik je za N1 rekao da se ne može očekivati usvajanje trenutnog budžeta.

“Neće se usvajati budžet jer namamo mogućnost procjene o fiskalnim prihodima. Mislim da bi to bilo na štetu BiH, treba vidjeti kretanja fiskalnog sistema i vjerovatno će morati biti niži za 30 odsto. O budžetu koji je sada projektovan ne možemo razgovarati i on neće biti donesen”, poručio je Dodik.

On je rekao da će se o budžetu u BiH razgovarati kada prođe kriza i tražiti moratorijum na kredite na oko četiri milijarde u narednom periodu.

“Ekonomske posljedice biće veće nego što bi bile da se zadužimo. Ako ne počnemo kako treba nakon ove krize, nikad po dobru nećemo početi”, ocijenio je Dodik.

On je naglasio da je ključno pitanje vlasti da se obezbijedi snabdjevenost tržišta svim namirnicama.

“Mi smo obezbijedili za proizvođače ulja i šećera repro materijale i izuzeli Bimal Brčko od uvoza iz Srbije. Ima dovoljno zaliha za cijelu BiH i to niko ne treba da brine”, rekao je Dodik.

On je ocijenio da osnovni problem jeste brašno i druge namirnice bez kojih se ne može.

“U razgovoru sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem uspio sam da se oslobodi određena količina brašna, da Republika Srpska i Federacija BiH kupe po 15 tona pšenice. Do kraja godine smo obezbijedili tržište osnovnim namirnicama”, istakao je Dodik i ukazao na važnost pomoći koja je stigla iz Srbije, te pohvalio rad predsjednika Srbije Aleksandra Vučića.

On je poručima građanima BiH da se čuvaju, da je epidemija koronavirusa ozbiljna situacija i nije uopšte naivno.

“Nemojte da žalite za dragim ljudima za dva mjeseca. Mi ćemo čuvati životni standard, vjerujem da će to uraditi i Federacija BiH. Svaka odgovorna vlast mora voditi računa o tri stvari životni standard, privredni kapacitet i zaposlenosti građana. Onaj ko otpusti radnike neće moći računati na državne subvencije, vjerujem i da je to moguće u FBiH”, poručio je Dodik.