Ministrica za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenka Golić na preskonferenciji Republičkog štaba za vanredne situacije rekla je da hrvatsko Ministarstvo za životnu sredinu nije odobrilo lokaciju za odlaganje radioaktivnog otpada, već je ta lokacija data na upotrebu Fondu za finansiranje razgradnje i zbrinjavanje radioaktivnog materijala.

“To znači da ovaj Fond, kome je hrvatsko ministarstvo ustupilo, će morati da provede geološke radove zbog uticaja radioaktivnog materijala na životnu sredinu”, rekla je Golićeva.

Ona je istakla da je ministar Košarac kontaktirao šefa Delegacije EU Johana Satlera i ukazao mu na namjere Hrvatske, kao i to da nisu obavijestili susjednu državu da su lokaciju dali Fondu.

“Mi ćemo sve pravne metode koristiti i sve vidove borbe da osujetimo Hrvatsku da to čini. Insistirali smo da Ministarstvo spoljne trgovine da Savjetu ministara i Predsjedništvu da imenuju pravno-ekspertski tim koji će se baviti ovom problematikom”, dodala je Golićeva.

Ona je dodala da je očekivala da će Hrvatska sarađivati u ovim vremenima, a ne baviti se ovim problemom, te da i BiH ima radioaktivnog otpada za zbrinuti.

“BiH ima radioaktivnog otpada za zbrinuti. Ukoliko je to bezopasno i Hrvatska istraje to, i mi ćemo odlagati blizu Hrvatske”, istakla je Golićeva.

Kada je u pitanju građevinski sektor, Golićeva je rekla da radi punim kapacitetom i da su radnici zaštićeni na poslu, da dio starijih radnika ostaje kod kuće, kao i radnici sa hroničnim oboljenjem.

Ministar uprave i lokalne samouprave Republike Srpske Lejla Rešić rekla je da su sve lokalne samouprave dostavile izvještaje vezane za karantin i da je 38 od 63 lokalnih samouprava ispunilo zahtjeve, dok ih je 15 djelimično ispunilo.

“Ono što znamo jeste da Osmanci, Kupres i i Drvar nemaju kapaciteta za uspostavu karantina, pa smo se odlučili za alternativu u drugim mjestima, kao i da Kotor Varoš ima nedostataka koje mora otkloniti.

Ona je dodala da građani poštuju kućnu izolaciju i zahvalila im se na tome.