Na sjednici Savjeta ministara Bosne i Hercegovine održanoj danas, prijedlog Ministarstva komunikacija i prometa BiH za donošenje odluke o produženju važenja registracije vozila u BiH nije dobio punu saglasnost te je izjašnjavanje odgođeno.

Razlog za nedonošenje odluke je zahtjev da se dodatno usaglasi s Federalnim ministarstvom prometa i komunikacija zbog primjedbi koje su iznesene, kako bi se postigla puna usaglašenost svih nadležnih organa.

Očekuje se da će se o ovoj odluci raspravljati na sljedećoj sjednici, nakon što Federalno ministarstvo prometa i komunikacija dostavi svoje prijedloge.

Ministarstvo komunikacija i prometa BiH predložilo je donošenje odluke o produženju važenja registracije vozila, s obzirom da se zbog pojave zarazne bolesti prouzrokovane novim koronavirusom otežano provode pregledi koji prethode samom postupku registracije, a i druge zemlje su preduzele iste ili slične mjere.

Odlukom bi se, za vozila koja su registrovana u Bosni i Hercegovini a čija je potvrda o registraciji istekla poslije 15. marta 2020. godine, produžilo važenje registracije do 30. aprila 2020. godine.

Iz Ministarstva komunikacija i prometa BiH je saopšteno da je mnogo razloga za ovakvu mjeru. Jedan od osnovnih razloga je otežano obavljanje tehničkih pregleda, posebno pregleda koji prethode tehničkom pregledu i registraciji, kao što je pregled uređaja kod alternativnog pogona (pregled uređaja za vozila pogonjena gasom i slično). Drugi razlog jeste fizički kontakt sa zaposlenima u postupku registracije, odnosno kontakt između samih osoba koje čekaju da se obavi registracija vozila. Takođe, jedan problem predstavlja i zakonska obaveza da se po isteku registracije, ukoliko ona nije produžena, tablice vrate nadležnom organu unutrašnjih poslova, posebno kod registracije privrednih vozila prevozničkih kompanija koje su posebno pogođene trenutnom pandemijom. Takođe, postoje i vozila koja su zbog pandemije ostala u inostranstvu a u međuvremenu im je istekla registracija, navodi se u saopštenju.