Vršilac dužnosti premijera Kosova Aljbin Kurti predložio je danas predsjedniku Kosova Hašimu Tačiju da budu održani novi parlamentarni izbori.

Kurti je rekao novinarima da je sastanak sa Tačijem započeo razgovorom o mjerama koje je tehnička vlada preduzela u cilju sprečavanja širenja virusa Kovid-19.

“Na pokušaje predsjednika da razgovara o novoj vladi i novoj kandidaturi, odgovorili smo stavom da ne možemo ići dalje nepoštovanjem i negiranjem Ustava koji kaže da nakon izglasavanja nepovjerenja vladi, ostaje da se ide na nove izbore”, rekao je Kurti, dodajući da se Tači založio za poštovanje Ustava, zakona i prakse.

Kurti je naveo da je Tačija upozorio da ne treba da se bavi imenima ljudi i strankama u vezi sa formiranjem nove vlade već datumom novih izbora tokom ove godine.

“Znam da smo u žestokoj borbi protiv virusa i to može odgoditi datum izbora, ali kosovski ustav ne nudi druge alternative”, rekao je Kurti.

Predsjednik Demokratske partije Kosova Kadri Veselji rekao je poslije sastanka sa Tačijem da je licemjerno u vrijeme borbe sa virusom korona zalagati se za vanredne izbore. Krajem prošle sedmice Tači je najavio da će obaviti konsultacije sa svim parlamentarnim političkim partijama, uključujući i Srpsku listu u vezi sa formiranjem nove privremene vlade Kosova.