Ambasadorica Bosne i Hercegovine u Republici Češkoj Martina Mlinarević primila je poziv od studenata iz naše zemlje koji trenutno borave na studiju u Olomoucu, te je saznala da je petoro njih pozitivno na koronavirus, potvrđeno je za BHRT iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Studenti žive zajedno u studentskom domu, testirani su u ponedjeljak, a rezultati su stigli tek danas. Svi su odmah po saznanju prebačeni u dio doma koji je prenamijenjen za privremeni izolatorij.

“Svih pet studenata su u dobrom zdravstvenom stanju. Trenutno su u studentskom domu u izolatorijumu. Dostavili smo im pakete pomoći i higijenske potrepštine. Još dvoje studenata čekaju rezultate testiranja”, kazala je ambasadorica Mlinarević za portal BHRT-a.

Ambasada Bosne i Hercegovine službeno je o ovome izvijestila Ministarstvo vanjskih poslova Republike Češke te zamolila za asistenciju studentima u slučaju da to bude neophodno.

Najdalja tocka nasih studenata u Ceskoj Republici je grad Olomouc. Jutros smo Goran i ja vozili tri sata iz Praga samo…

Gepostet von Martina Mlinarević Sopta am Dienstag, 31. März 2020

Ambasadorica Mlinarević je obavijestila i Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, koje već radi na službenoj provjeri svih informacija i u stalnom kontaktu je sa vlastima Češke.