Online nastava uspješno se održava na Univerzitetu u Tuzli. Ova visokoškolska ustanova prihvatila je novonastalu situaciju i organizirala rad sukladno okolnostima.

Ovakvom vidu nastave pridružili su se studenti koji su se zatekli na razmjeni, a ista je situacija i sa studentima iz Bosne i Hercegovine koji se nalaze u nekoj od zemalja svijeta putem programa ERASMUS.

Pandemija virusa korona je Moniku Dworzak iz Poljske zatekla u Bosni i Hercegovini, a Eminu Hamzić iz Bosne i Hercegovine u Španiji. Studentica srpskog i hrvatskog jezika iz Vroclava sada u Tuzli prati online nastavu i traži novi smještaj, dok studentica engleskog jezika i književnosti Univerziteta u Tuzli prati online predavanja svog matičnog i fakulteta u Grenadi.

“Trenutno stanujem u domu. Moram da promijenim sobu zbog toga što će ovaj dom uskoro biti zatvoren, mislim u petak i moram da nađem neki stan, ali, osim toga, sve je u redu. Imam nastavu preko interneta”, kaže Monika Dworzak, studentica iz Poljske.

“Mi smo ušli u treću sedmicu izolacije i jedino možemo izlaziti do radnje ili apoteke. Ja nisam izašla iz stana već dvanaest dana, te u radnju idu moji cimeri. Od početka izolacije, uspostavljena je online nastava. Također, pored mojih predavanja u Grenadi, slušam i predavanja mojih profesora na Univerzitetu u Tuzli”, kaže Emina Hamzić, studentica iz Bosne i Hercegovine.

Nastava se odvija bez većih problema za studente Univerziteta u Tuzli. Prate je i mnogi studenti koji su trenutno na razmjeni u Njemačkoj, Austriji, Turskoj, Španiji, Poljskoj, Mađarskoj i Hrvatskoj.

“Njih 18 je u studentskim domovima, jedna studentica je izašla iz studentskog doma, tako je bilo propisano, ona se nalazi u Turskoj. Riješena je situacija za njen smještaj. Istu takvu situaciju imamo na Univerzitetu u Tuzli. Mi smo imali pet studenata na razmjeni. Četiri studenta su se vratila u Tursku, uspjeli su, oni su 19. marta izašli i sretno su došli kući”, kaže Vesna Bratovčić, prorektor za međuuniverzitetsku saradnju u zemlji i inostranstvu.

Univerzitet u Tuzli ima uspostavljen sistem online nastave od 2012. godine.

On je u praksi djelimično funkcionisao samo na nekoliko fakulteta. Od obustave nastave sredinom marta, ovakvom vidu nastavka rada pridružili su su se svi.

“Najviše su se nastavnici u ovom periodu odlučili za Google clasroom ili za Zoom, neki koriste What’s up i Skype, koriste također i nekakve alate kao što su g-drive, Google hangout itd. Ono što sam primijetila, mislim i ja sama držim nastavu na taj način, jeste da su studenti izuzetno motivisani ovakvim načinom rada, a i mnogi nastavnici su se pokazali jako kreativni, jako spremni da se suoče sa ovom novom situacijom”, kaže Vesna Bratovčić, prorektor za međuuniverzitetsku saradnju u zemlji i inostranstvu.

Iako povod za njeno organizovanje nije dobar, održavanje online nastave uspjelo je oko zajedničkog projekta okupiti nastavnike i studente koji su u svojim gradovima, ali i one koji su zbog razmjene trenutno u nekoj od drugih zemalja.