Cijene sirove nafte na svjetskom tržištu u petak su zabilježile pad nakon naglog porasta koji je dan ranije zabilježen kada je američki predsjednik Donald Trump izjavio da se nada i da očekuje da će Saudijska Arabija i Rusija smanjiti nivo proizvodnje nafte.

Cijene nafte su pale, nakon što su prethodno porasle za 16 posto usljed očekivanja pada proizvodnje nafte u Saudijskoj Arabiji i Rusiji.

Tržišta naftom su ovih dana veoma oprezna zbog mogućih posljedica smanjenja od 10 do 15 miliona barela nafte dnevno, koje bi moglo uslijediti isključivo iz Rusije i Saudijske Arabije.

Trump je u četvrtak izjavio da je razgovarao sa saudijskim prestolonasljednikom Mohammadom bin Salmanom i ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, dodajući kako se nada i očekuje da će dvije zemlje sniziti nivo proizvodnje nafte između 10 i 15 miliona barela dnevno.

Međutim, glasnogovornik Kremlja Dmitry Peskov kasnije je odbacio Trumpovu tvrdnju da su Putin i bin Salman sa američkim liderom razgovarali s naftnim tržištima.