Centralna banka BiH (CBBiH) saopštila je da je konvertibilna marka (KM) stabilna i da uživa potpuno povjerenje, čime Banka najbolje doprinosi stabilnosti bankarskog i finansijskog sistema, makroekonomskoj stabilnosti i očuvanju pretpostavki za ekonomski oporavak.

“Centralna banka je fokusirana na svoju ključnu ulogu, a to je očuvanje monetarne stabilnosti, te doprinosi finansijskoj stabilnosti u turbulentnim okolnostima izazvanim pandemijom. Stoga nam je od izuzetne važnosti adekvatno upravljanje deviznim rezervama Banke, s akcentom na sigurnosti ulaganja, zbog očuvanja aranžmana valutnog odbora”, ističe se u saopštenju.

Iz Centralne banke navode da bi učestali javni pozivi za korištenje deviznih rezervi radi direktnog finansiranja budžeta i privrede u BiH mogli dovesti do mnogo veće i trajnije krize, jer poremećaji na malom deviznom tržištu mogu preko noći izrasti u veliku krizu.

U saopštenju se ističe da bi napuštanje ili narušavanje valutnog odbora imalo katastrofalne posljedice po finansijsku i ekonomsku stabilnost i perspektive razvoja BiH, a pala bi vrijednost domaće valute, došlo bi do dodatnog osiromašenja ljudi, raširio bi se osjećaj nesigurnosti.

Iz Centralne banke navode da institucije BiH, u okviru svojih mandata, nastoje obezbijediti povoljne finansijske aranžmane u okviru kojih bi se mobilizovala domaća i međunarodna bankarska sredstva kojih na tržištu ima u velikim iznosima.

“Višak rezervi na računu kod Centralne banke koji je na raspolaganju bankama bio krajem marta iznosi 2,45 milijardi KM. Svi zajedno dužni smo čuvati vrijednost i likvidnost sredstava koje su naši građani i privreda povjerili bankarskom sistemu. Raspoloživost i vrijednost tih sredstava uslov su našeg opstanka”, ističu iz Centralne banke.

Prioritet – funkcionisanje međubankarskih poravnanja u platnom sistemu

Naglašavaju da je najviše što Centralna banka u takvim uslovima može učiniti, u okviru svog mandata, da razmotri smanjenje stope obavezne rezerve, ako se višak rezervi banaka pokaže nedovoljnim za finansiranje javnih programa.

“Ako se pojavi takva situacija, budite sigurni da ćemo to i učiniti”, kažu iz Centralne banke.

U saopštenju podsjećaju da Banka redovno snabdijeva komercijalne banke gotovim novcem, u skladu sa zahtjevima, te dodaju da gotovog novca ima dovoljno u opticaju, u šta su se uvjerili i građani, kao i da je evidentno da građani koriste i druge vidove plaćanja.

“U ovim vanrednim okolnostima, prioriteti su nam obezbijediti potpuno nesmetano funkcionisanje međubankarskih poravnanja u platnom sistemu. Centralna banka u skladu sa Zakonom pruža usluge bankarskog i fiskalnog agenta, te u skladu s tim, po nalogu svojih deponenata, a u skladu sa zaključenim ugovorima, obavlja i poslove inostranog i domaćeg platnog prometa”, kaže se u saopštenju.

Centralna banka radi u standardnom radnom vremenu za ove vrste poslova i u potpunosti je usklađena sa radom korespondentnih inostranih banaka i platnih sistema i, kako navode, sve zaprimljene naloge deponenata realizovala je u za to predviđenom roku.

“Centralna banka svoju aktivu nastavlja ulagati samo u najkvalitetnije hartije od vrijednosti zemalja članica Evropske monetarne unije i depozite najkvalitetnijih banaka. Razlog tome je što su ta sredstva garancija sistema valutnog odbora. Stoga, svako kada god poželi može svoje KM zamijeniti za evre i mi mu to garantujemo”, naglašavaju iz Banke.

Da bi to mogla garantovati, navodi se u saopštenju, Banka mora biti sigurna da će moći povući svoja sredstva kada joj zatrebaju, odnosno kada građani to žele, što je temelj na kojem počiva valutni odbor, ali i stabilnost cijelog finansijskog sistema u BiH više od 20 godina. Iz Centralne banke dodaju da će ova finansijska institucija izvršiti svoj mandat, te da nikada neće odstupiti od principa očuvanja dovoljnih deviznih rezervi koje garantuju monetarnu stabilnost u BiH.