Samostalni sindikat osnovnog obrazovanja i odgoja (SSOOiO) FBiH – Kantonalni odbor Kantona Sarajevo pozvao je svoje članove i građane Bosne i Hercegovine da, kupujući domaće proizvode, učestvuju u borbi protiv ekonomske krize, te da vlastitom proizvodnjom namirnica kroz obradu malih parcela dodatno doprinesu sebi i svojim porodicama.

“Ne zaboravimo da su vrline svakog čovjeka upornost i odgovornost, zato budimo uporni i odgovorni i ne dozvolimo da padnemo na ovom ispitu, te zajedno i solidarno spasimo privredu i ekonomiju Bosne i Hercegovine”, poručuju iz SSOOiO FBiH – Kantonalni odbor KS.

Kako su rekli, domaća proizvodnja nema alternativu.

“Svakako, jedna od smjernica za prevazilaženje ekonomske krize je domaća proizvodnja kao i kupovina domaćih proizvoda, koja ima ključnu ulogu. Na taj način direktno pomažemo domaću privredu i sve radnike i njihova radna mjesta i stvaramo sve potrebne preduslove za podizanje kvaliteta domaćeg proizvoda, što za posljedicu ima očuvanje radnih mjesta i nova zapošljavanja i što nam je svima u interesu”, istakli su iz sindikata.

Dodali su kako ne treba zaboraviti i posebnu pažnju posvetiti svim kompanijama u BiH koje imaju organizovan sindikat i koje su kroz minimalnu platu od 1.000 KM prepoznali značaj radnika.

“Ništa manje značaja ne treba dati malim obrtima, malim i srednjim preduzećima, te cijelom realnom sektoru koji uprkos teškim uslovima poslovanja čine nadljudske napore da opstanu na tržištu i učini nam dostupnim proizvode bez kojih mi ne bi mogli živjeti”, naglasili su iz SSOOiO FBiH – Kantonalni odbor KS.