MMF stoji rame uz rame sa narodom Bosne i Hercegovine u ovim teškim danima i radimo sve kako bismo obezbijedili hitnu pomoć za BiH, kazao je za BHRT Andrew Jewell, rezidentni predstavnik Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) u Bosni i Hercegovini.

“Ono što želim istaći je da kriza sa pandemijom COVID-19 nije tipična ekonomska kriza, već je sličnija prirodnoj katastrofi. Prioritet je da se pruži pomoć ljudima i da ostanu bezbjedni i zdravi. Potrebno je povećati potrošnju u oblasti zdravstva kako bi se osigurala zaštitna oprema, bolnički kreveti i oprema za testiranje”, naglašava Jewell.

Govoreći o tome od čega zavisi koja će od dvije moguće opcije novčane pomoći MMF-a Bosni i Hercegovini biti odobrena, 165 ili 330 miliona eura, Jewell pojašnjava:

“Trenutno, u skladu sa pravilima, svaka država putem ove pomoći može dobiti iznos koji odgovara 50 posto njene kvote, odnosno njenog udjela u MMF-u. Izvršni odbor MMF-a će naredne sedmice raspravljati može li se taj udio povećati kako bi se mogla isplatiti pomoć u iznosu od 100 posto kvote, umjesto 50. U tom slučaju bi i Bosna i Hercegovina ostvarila uvjete da joj bude odobrena pomoć u iznosu do 330 miliona eura”, rekao je, između ostalog, Jewell u razgovoru za BHRT.