Zaključak Vlade Republike Srpske da se zaposleni u javnom sektoru, izuzev zdravstvenog sektora, na bazi dobrovoljnosti odreknu dijela ličnog primanja u korist Fonda solidarnosti i da rukovodioci institucija anketiraju zaposlene koliki procenat žele da izdvoje, izazvao je oprečne reakcije u javnosti. U “Transparensi Internešnelu” i Sindikatu uprave smatraju da će spiskovi biti sredstvo pritisaka i diskriminacije prema onim koji ne pristanu da izdvajaju u Fond, dok u Vladi odbacuju tu mogućnost.

Preporuka je da se radnici u javnom sektoru sa neto platom do 1.000 maraka odreknu pet odsto, a oni sa primanjima većim od 1.000 maraka 10 odsto u korist Fonda solidarnosti. Premijer Republike Srpske Radovan Višković tvrdi da će prikupljena sredstva biti upotrebljena za pomoć radnicima u realnom sektoru.

“Svi zaposleni moraće da potpišu izjavu da su saglasni da žele i hoće da izdvajaju u Fond solidarnosti, da to bude stvar njihovog ličnog izbora”, istakao je Višković.

Oštra osuda iz “Transparensi Internešnela” koji je podnio prijavu Agenciji za zaštitu ličnih podataka BiH protiv Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske, јеr je uputilo dopis svim školama da sačine spiskove zaposlenih koji su dobrovoljno pristali na umanjenje plate.

Iz republičkog Ministarstva prosvjete demantij da se krši princip dobrovoljnosti i da su u dopisu upućenom obrazovnim ustanovama pojasnili detalje procedure uplate u Fond, ne kršeći ni na koji način Zakon o zaštiti ličnih podataka.

“Svi oni koji iz određenih razloga nemaju mogućnost ili ne žele da se odreknu dijela ličnog prihoda u cilju dobrovoljnog davanja u Fond solidarnosti imaju na to potpuno pravo”, rekla je ministarka prosvjete RS Natalija Trivić.

Sindikalci smatraju da je zahtjev za spiskovima takođe pritisak, i pitaju čemu on, ako je na bazi dobrovoljnosti.

“Neki rukovodioci su to prihvatili kao da su radnici pod moranjem da to potpišu i što je niži nivo upravljanja rukovodioci su sve bahatiji i vrše pritisak, jer smatraju da što više ljudi budu imali na spisku da će se nekome dokazati”, naglasio je predsjednik Sindikata uprave RS Božo Marić.

Predsjednik Sindikata obrazovanja, nauke i kulture RS Dragan Gnjatić istakao je da je uputio dopis svim članovima i sindikalnim organizacijama da se, ako trpe bilo kakav pritisak, jave svom predsjedniku sindikalne organizacije, te dodao da nijednu takvu prijavu nisu imali.

“Ne smije niko nikakvih pritisaka imati, ni ‘Za’, ni ‘Protiv'”, poručio je Gnjatić.

Sporan je i formular izjava zaposlenih u Elektroprenosu BiH u kojim je navedeno da li žele da izdvoje novac u Fond solidarnosti Republike Srpske ili drugi račun po želji davaoca npr. humanitarni fond, bolnice i slično. Zašto nigdje nije navedena Federacija BiH i distrikt Brčko, jer je riječ o jedinoj državnoj kompaniji u našoj zemlji, nismo saznali u press službi Elektroprenosa, zato što nam se nisu javljali na telefon.