Isplata penzija za mart u Federaciji Bosne i Hercegovine počela je danas. Do petka, u terminu od 08:00 do 12:00, penzioneri stariji od 65 godina u Federaciji imat će priliku izlaska radi podizanja penzije i obavljanja nužnih kupovina.

Budući da se radi o najrizičnijoj grupi zaraze koronavirusom, iz Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica uputili su nekoliko ključnih prijedloga za zaštitu osoba treće životne dobi tokom narednih dana.

“Ono što smo mi preporučili jeste da se penzioneri osiguraju, da se zaštite na taj način da obavezno imaju masku, maskom štite i poštara, odnosno sve one sa kojima će oni dalje kontaktirati, štite naravno i sebe, pored upotrebe maske vrlo je važno da pripreme svoju olovku da ne bi više osoba koristilo istu olovku. Ja bih iskoristio priliku i da skrenem pažnju penzionerima na ispravno nošenje maske, maska se mora staviti na takav način da ide preko nosa i ispod brade i da se što manje dodiruje”, pojašnjava direktor INZ-a Zenica dr. Senad Huseinagić.

Preporuke penzionerima uoči početka uručivanja penzija

Iz Zavoda za penzijsko i invalidsko osiguranje najavljeni su posebni aranžmani sa bankama i poštama kako bi penzioneri dobili i preuzeli penzije, a da to ne postane uzrok širenja koronavirusa. Prema raspoloživim podacima, penzije za mart će dobiti 350 000 penzionera, od kojih 130 hiljada penziju primaju preko banaka i stariji su od 65 godina.

Hrvatska pošta Mostar i BH Pošte: Isplata penzija

Solak: Odluka da starijim osobama dozvolimo izlazak nije poziv za šetnju

Odluka da osobama starijim od 65 godina dozvolimo izlazak kako bi obavili obaveze nije poziv za šetnju, rekao je načelnik Federalnog štaba Civilne zaštite FBiH Fahrudin Solak na konferenciji za medije predstavnika federalnih institucija. 

“Tu prije svega mislim na kontrolu izlaska osoba starijih od 65 godina. Ovo nije dozvola za šetnju, već dozvola da obave svoje obaveze u trgovinama, poštama i slično. Zamolili smo ostale građane da u tom periodu ne izlaze. Ukoliko vidimo da se mjere ne poštuju morat ćemo donijeti druge naredbe, zabraniti ostalim građanima u tom periodu izlazak ili ukinuti dozvolu izlaska penzionerima “, objasnio je Solak. 

Apelovao je još jedanput na građane da u narednim danima do 12.00 sati ne izlaze, kao i na penzionere koji imaju mogućnost da penzije preuzmu putem prijatelja ili člana porodice.