U BiH svakodnevno raste broj zaraženih. Trenutno je zaraženo najmanje 709 osoba, od čega je najmanje 391 u Federaciji i 304 u Republici Srpskoj, dok je ukupan broj preminulih u BiH 29. U Brčko Distriktu posljednji podaci pokazuju da je pozitivno najmanje 14 osoba. Oporavile su se najmanje 43 osobe.

Posljednji izvještaj zvaničnih istitucija u FBiH u 00:20

U HNK testirana 52 uzorka, svi su negativni

Tokom dana, u Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar na COVID-19 testirana su 52 uzorka. Svi testovi su negativni, saopćeno je iz Štaba civilne zaštite Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK).

Direktor “Igmana” se oporavio od koronavirusa

Đahid Muratbegović, direktor kompanije “Igman” iz Konjica, oporavio se od oboljenja Covid-19. On je u petak otpušten iz bolnice u Mostaru, nakon što je testiranjem utvrđeno da je negativan na koronavirus, javio je Avaz.

Muratbegović je bio među prvima zaraženima u Konjicu nakon svečanosti na kojoj je obilježena 70. godišnjice postojanja “Igmana, nakon čega je Konjic postao žarište koronavirusa u Federaciji BiH.

RS: Za izazivanje panike i nereda kazne do 10.000 KM

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač izjavio je da su za izazivanje panike i nereda u RS za vrijeme vanrednog stanja predviđene kazne do 10.000 KM.

Lukač je rekao za ATV da su, prema novousvojenoj uredbi o prekršaju izazivanja panike i nereda za vrijeme vanrednog stanja, predviđene novčane kazne za fizička ili pravna lica od 1.000 do 10.000 KM.

KS: Apel stanovnicima da ograniče kretanje na otvorenom

Krizni štab Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo za praćenje i analizu situacije izazvane širenjem koronavirusa uputio je apel svim stanovnicima da ograniče kretanje na otvorenom i svedu ga na najmanju moguću mjeru.

“Bez obzira na lijepo vrijeme koje ovih dana mami sve nas na izlazak, molimo Vas da iz svojih kuća i stanova izlazite samo ukoliko je to zaista neophodno, a vezano je za Vaše radne obaveze ili neophodne nabavke lijekova i životnih namirnica”, ističu u svom apelu članovi Kriznog štaba.

Ajdinović: Izdato 22.978 rješenja o izolaciji

Na graničnim prelazima u Federaciji BiH inspektori su izdali ukupno 22.978 rješenja o četrnaestodnevnoj izolaciji, saopštio je direktor Federalne uprave za inspekcijske poslove Anis Ajdinović.

PROČITAJTE OVDJE

U FBiH tokom proteklog dana 24 nova slučaja koronavirusa

U Federaciji BiH je do sada testirano 3.320 osoba, od čega je 371 bio pozitivan. U toku 24 sata testirano je 290 osoba uz 24 nova slučaja, kazao je na press konferenciji pomoćnik ministra zdravstva Federacije BiH i član Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva Goran Čerkez.

OPŠIRNIJE OVDJE

ZDK: 33 osobe pozitivne, situacija pod kontrolom

Zdravstveni i sigurnosni sistem na području Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) dobro funkcionira, a situacija u vezi sa širenjem koronavirusa je pod kontrolom, ocijenjeno je na sastanku direktora zdravstvenih ustanova i članova Kriznog štaba ZDK. Kantonalni ministar zdravstva Adnan Jupić rekao je da je na području tog kantona do sada evidentirano 33 covid-pozitivnih osoba, s tim da je pet njih u oporavku. Jupić je upozorio na gužve i redove nakon što je umirovljenicima dozvoljeno da izađu kako bi podigli mirovine, te naglasio kako bi to moglo loše utjecati na epidemiološku situaciju.

Očekuje se otpust dvije osobe iz bolnice na Podhrastovima

Predsjednica Kriznog štaba Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo za praćenje i analizu situacije izazvane koronavirusom prof. dr. Aida Pilav saopćila je na zajedničkoj press-konferenciji Vlade i Štaba civilne zaštite KS kako su u samoizolaciji trenutno 1.054 osobe, dok je iz samoizolacije izašlo 2.680 osoba. U posljednja 24 sata potvrđeno je da je pet osoba pozitivno.

PROČITAJTE OVDJE

U ZHŽ zaraženo 39 osoba, Stožer donio nove mjere

U Zapadnohercegovačkoj županiji (ZHŽ) do 16 sati koronavirusom je zaraženo ukupno 39 osoba, od čega 25 u Širokom Brijegu, deset u Grudama i četiri u Posušju. Ljubuški je jedina općina u ZHŽ-u koja nema nijedan potvrđen slučaj Covida-19.

U izolaciji se nalazi ukupno 921 osoba, a djelatnik Ministarstva unutarnjih poslova ZHŽ koji je zaražen nalazi se u dobrom psihofizičkom stanju i svi njegovi kontakti su evidentirani, rečeno je na tiskovnoj konferenciji Stožera civilne zaštite ZHŽ.

Donesena je nova odluka kojom je dopušten rad trgovinama namještajem i bijelom tehnikom. Benzinske crpke mogu raditi svaki dan, najkasnije do 18.00 sati.

RS: Jedno lice nije ispoštovalo mjeru kućne izolacije

Jedno lice u Republici Srpskoj prekršilo je u protekla 24 časa mjeru kućne izolacije, a riječ je o Marku Bijeliću iz Gradiške, objavljeno je na sajtu “Korona virus u Srpskoj”.

ovom licu će biti izrečena prekršajna mjera i od danas će biti prebačen u karantin u svojoj lokalnoj zajednici, saopšteno je iz Ministarstva uprave i lokalne samouprave Republike Srpske. Komunalni policajci i policijski službenici su do sada kontrolisali 44.971 lice, a njih 247 nije poštovalo mjeru kućne izolacije.

U TK ukupno 75 zaraženih

Ministrica zdravlja u Vladi Tuzlanskog kantona Dajana Čolić izjavila je da je još sedam osoba pozitivno na virus korona, od 110 uzetih uzoraka u protekla 24 sata, čime je ukupan broj zaraženih na području tog kantona 75.

Od ukupnog broja zaraženih, tri osobe su maloljetne, od kojih dvije uzrasta do šest godina. Kako je rekla Čolić, sva zaražena djeca su stabilnog zdravstvenog stanja.

Srednja Špionica
Foto: Mirela Bektić/BHRT

U UKC Tuzla ukupno je deset zaposlenih zaraženo koronavirusom, od kojih je šestoro sa Klinke za uho, grlo i nos, te po dvoje sa Klinike za kožne bolesti i Klinike za dječije bolesti.

U Srednjoj Špionici pojedini mještani negoduju jer je kompletno naselje u karantinu.

BiH: Prijavljena dva nova smrtna slučaja

Nakon što su jutros potvrđena nova dva smrtna slučaja od virusa korona u Republici Srpskoj, danas je preminuo i stariji muškarac u Bijeljini.

PROČITAJTE OVDJE

Još jedan smrtni slučaj zabilježen je u Kantonalnoj bolnici “Dr. Irfan Ljubijankić” u Bihaću.

Umrla je žena rođena 1966. godine koja je bila priključena na respirator.

Novi smrtni slučaj u BiH, jutros ukupno tri

Novi smrtni slučaj prijavljen je u SKB Mostar.

Radi se o starijem čovjeku, rođenom 1934. godine iz Čapljine.

On je jedina osoba koja je bila pozitivna na koronavirus iz ovoga grada, a testiran je prije dva dana.

Radojičić: Banjaluka još nije dostigla vrhunac epidemije

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić rekao je da je Štab za vanredne situacije kontatovao da je situacija u gradu pod kontrolom.

OPŠIRNIJE OVDJE

Trenutna slika stanja u FBIH:

Šeranić: Dvije osobe pozitivne na koronavirus, povećao se broj oporavljenih

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić saopštio je kako su u posljednja 24 sata samo dvije osobe testirane pozitivne na koronavirus.

OPŠIRNIJE OVDJE

Banjaluka: Još dva smrtna slučaja u BiH

U protekla 24 sata u Klinici za infektivne bolesti Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske preminula su dva pacijenta kod kojih je potvrđeno prisustvo novog virusa korona, saopšteno je iz UKC.

OPŠIRNIJE OVDJE

Tri nova smrtna slučaja od koronavirusa u FBiH

Tri osobe preminule su u Federaciji Bosne i Hercegovine od posljedica zaraze koronavirusom.

Umrla jedna osoba iz Širokog Brijega

Novi smrtni slučaj zabilježen je u Sveučilišno kliničkoj bolnici Mostar. Žena starije životne dobi iz Širokog Brijega preminula je jučer, potvrđeno nam je iz štaba CZ ZKH. Kako je rečeno za BHRT, radi se o ženskoj osobi iz prvog klastera u Širokom Brijegu.

Preminula starija osoba iz Bihaća

Pomoćnik ministra zdravstva FBiH Goran Čerkez saopštio je da je preminula žena sa područja Bihaća, preko 80 godina starosti. Čerkez je rekao da je žena imala teška hronična oboljenja.

Kako saznaje BHRT, od posljedica koronavirusa preminula je još jedna osoba iz Sarajeva.

Do sada je u FBiH umrlo 17 osoba.