Domaća zadaća specijal, na BHT1. Ova emisija prati nastavni plan i program iz fizike, matematike, biologije, hemije i geografije za učenike viših razreda osnovne škole.

Lekcije koje ste propustili možete pogledati OVDJE.

U 12:30 pogledajte:

MATEMATIKA
Lekcija: Množenje i dijeljenje u skupu Q +
Čas održao: prof. Mirnes Pruščanin, JU OŠ

Lekcija za učenike 6 razreda

GEOGRAFIJA
Lekcija: Sjedinjene Američke države – geografski prikaz
Čas održao prof. Vedran Zubić, JU OŠ Gimnazija Dobrinja

Lekcija za učenike 8. razreda

Ranije smo spominjali regionalne geografske prostore: Sjevernu, Centralnu i Južnu Ameriku, a unutar tih regionalnih prostora nalaze se neke političke tvorevine, odnosno države. U prostoru, tzv. Sjeverne ili Angloamerike, nalaze se samo dvije države. Na sjevernom dijelu je Kanada, a južno od Kanade, u središnjoj nalaze se Sjedinjene Američke Države – država o kojoj danas govorimo. Sa površinom od 9.82 miliona km2 SAD je četvrta najveća država na svijetu po ukupnoj površni, treća država po broju stanovnika, kao i treća po veličini kopna. U ovoj lekciji očekuje vas interesantno putovanje u ovu državu koju čini pedeset država i jedan federalni okrug sa glavnim gradom Vašingtonom.

BIOLOGIJA
Lekcija: Raznovrsnost i značaj ptica

Lekcija za učenike 7 razreda

Na prošlom času smo govorili o općim karakteristikama ptica i dijelom o značaju ptica za prirodu i za čovjeka, opuštali smo se uz njihov cvrkut. Današnji zadatak je da se upoznamo sa velikom raznovrsnosti ptica koje žive na različitim prostorima, kontinentima, u različitim životnim uslovima. Fokusiraćemo se na raznovrsnost i značaj ptica. Govorićemo o različitim podjelama ptica i spomenuti podjelu prema građi. Ptice koje lete na grudnoj kosti imaju jedno ispupčenje koje se zove greben na koji su zakačeni letni mišići, pa na osnovu toga ptice koje imaju imaju greben svrstavamo u grebenke ili ptice letačice, a one koje ga nemaju u bezgrebenke ili ptice koje ne lete. Danas se bavimo pticama letačicama.

TEHNIČKA KULTURA

Lekcija: Objekti i oprema na putu

Čas održao: Ibrahim Dedić, JU OŠ Kovačići

Lekcija za učenike 6. razreda

Današnji čas je nastavak prethodna dva časa u oblasti saobraćajna tehnička kultura, odnosno objekti i oprema na putu i podjela saobraćajnih znakova. Naučit ćemo kakve sve vrste saobraćajnih znakova imamo, šta oni predstavljaju i koja je svrha znakova i objekata na putu.