Tvornica mašina i hidraulike d.d. Novi Travnik (BNT -TMiH) počinje s radom, s obzirom na to da je radnicima istekla mjera samoizolacije, a epidemiološka situcija ocijenjena povoljnom, potvrdio je ministar zdravstva Srednjobosanskog kantona (SBK) Anto Matić.

“Imamo mišljenje Zavoda za javno zdravstvo SBK da je epidemiološka situcija u tvornici povoljna i od danas ona počinje raditi. Kompanija “Binas” iz Bugojna je još pod upitnikom i čekamo dodatne informacije”, rekao je Matić novinarima, nakon vanredne sjednice Vlade SBK.

Kako je rečeno, direktori tvornica iz Novog Travnika i Bugojna, kojima je potvrđen koronavirus, ostaju u samoizolaciji dok im, prema protokolu, uzastopni testovi ne budu negativni.

Na upit novinara da li je Vlada SBK dobila odgovor na dopis koji je prije nekoliko dana uputila kliničkim centrima u Sarajevu i Mostaru, Matić je odgovorio da reakcije još nema. Vlada je dopisom zatražila pojašenjenje u vezi s eventualnim prijemom pacijenata oboljelih od koronavirusa, s obzirom na to da bolnice u SBK nemaju infektivni odjel.

“Taj odgovor nije stigao i još čekamo, a ovih dana ćemo ponovno poslati urgenciju. Mi smo suosnivači kliničkih centara u Mostaru i Sarajevu i može se reći da oni u tom smislu imaju i obavezu prema nama”, rekao je Matić.

Koronavirusom u SBK zaražena je 21 osoba, a rješenja o samoizolaciji do sada su uručena za oko 3.360 osoba.