Sarajevski ratni teatar (SARTR) emitirat će sutra od 18.00 sati dokumentarni film “Sklonište”, putem svog YouTube kanala.

Dokumentarni film “Sklonište” baziran je na sjećanjima i osjećanjima kreativnog tima i publike, koji su učestvovali i gledali premijerno izvođenje istoimene predstave 6. septembra 1992. godine.

Film je napravljen povodom obilježavanja 25. godišnjice osnivanja Sarajevskog ratnog teatra, a premijerno je prikazan 17. maja 2017. godine.

“Dočekali smo kraj predstave u oduševljenju. Bili smo učesnici te predstave. I dugo, dugo je poslije toga trajao aplauz. Ušli smo među glumce, pozdravljali se, ljubili, grlili. Bili smo sretni da okupiranom gradu pokažemo da se možemo boriti sa kulturom i umjetnošću i da onaj ko se na to osloni, sigurno pobjeđuje”, kaže Jovan Divjak.

U filmu učestvuju: Jovan Divjak, Jasna Diklić, Gradimir Gojer, Alija Aljović, Nešo Kovač, Velid Hodžić, Senad Bašić, Emina Muftić, Miki Trifunov, Irena Mulamuhić i Jusuf Pušina.

“Nije bilo bolje ideje u haosu rata nego osnovati teatar. I nakon sedam mjeseci, izaći s prvom predstavom. I to predstavom koja dolazi direktno iz srca čovjeka pod opsadom”, kaže režiser Aleš Kurt.

Režiju i montažu filma uradio je Emir Kapetanović, kamerman je Almir Đikoli, a ton je radio Samir Hrković.

Predstava “Sklonište” u režiji Dubravka Bibanovića prva je predstava Sarajevskog ratnog teatra, a tokom opsade odigrana je 97 puta.